Abanoz Ağacı Nerelerde Yetişir
Abanozgillerden, sıcak bölgelerde yetişen, kerestesinden faydalanılan birçok ağacın genel adıdır. Bu ağacın ağır, sert ve siyah renkli tahtasına Abanoz denir.Alm. Ebenholz (n), Fr. Ebenier (m), İng. Ebony. Familyası: Abanozgiller (Ebenaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Genel bir yayılışı yoktur.Tropik ve subtropik bölgelerin odunlu bitkileridir. Ağır koyu renk odunu vardır. Vatanı Japonya, Malezya, Asya, Amerika ve Afrika olup, çok fazla çeşidi vardır.
Kullanıldığı Yerler:
Önceleri, gömme süs sanatında, fırçacılıkta, piyano tuşları ve bıçak sapları imalatında, ince marangoz işlerinde kullanılırdı. Çekmeceler, yazı takımları yapımında faydalanılırken on altıncı yüzyılda çoğunlukla kaplama işlerinde kullanıldı. İnce tabakalar halini alabildiğinden özellikle Fransa’da marangoz sanatının vazgeçilmez bir ham maddesi oldu.
Abanoz kısa ve çalı görünüşlü bir ağaçtır. Yaprakları üçerli gruplar halinde kümelenir gonca çıkarmaz.Meyveleri fasulyeye benzer ve rengi kahverengidir. Her bir meyvesi sekiz tane tohum bulundurur. Mayıs haziran aylarında çiçek verir. Zamanımızda mobilya ve müzik aleti yapımında kullanılmaktadır. Klarnet ve gitar tuşu, abanozun kullanıldığı müzik aletleridir.
Abanoz (Diospyros ebenum), tropikal bölgelerde üreyen kimi ağaçlardan elde edilen odundur. Çok sert bir odundur ve parıltılar saçacak kadar iyi cila tutar. Odunun en iç kısımdaki öz bölgesi kapkaradır, bu nedenle bir çok bölgede abanoz sözü siyah renk anlamında kullanılır.Halk arasında bronşit, nefes darlığı, kalp hastalıkları, çarpıntı, göz ağrıları vs. gibi yerlerde kullanılması tavsiye edilir. Tozları kaynatılır , Su ile birlikte pansuman yapılırsa, sürekli yaşaran göze ve göz ağrısına iyi gelir. ayrıca bu Suyun Bal ile karıştırılıp içilmesi halinde böbrek ve mesanedeki kumları döktüğüne ve idrar söktüğü düşünülmektedir.
Şu anda, Bitki yalnızca ilaç sanayinde kullanılmaktadır. İlaç sanayinde tohumları kullanılır. Tohumlar solunumu ve felce uğrayan harap olmuş sinirleri düzenler. Süs Bitkisi olarak yetiştirilir.Bileşiminde Sitizin alkaloidi, kolin, sistin, pektin, ureaz enzimi, yağlı Maddeler, tanenler vs. bulundurur.İyi cila tutma özelliğinden ötürü eski çağlardan beri odukça değerli bulunmuştur. Tevrat’ ta tarihi Sur kentindeki abanoz ticaretinden söz edilir; Bin bir Gece Masallarında sözedilen değerli mallardan biri de abanozdur. Eskiden krallar Abanozdan yapılmış asalar tercih eder ve zehir’in etkisini yok ettiği inancıyla, içkilerini abanoz bardaklardan içerlerdi.