Acı Çiğdem (Güz Çiğdemi)
Boyu 25 – 35 cm uzunluğunda olan ve sulak alanlarda yetişen acı çiğdem bitkisi, ülkemizde daha çok Karadeniz Bölgesi’nde görülür. Sarı ve pembe renklerinde görülebilen acı çiğdem, yaz ortalarında eflatun rengine bürünür.
Tıp dünyası için önemli olan bir bitkidir. Kullanılan kısmı yumru ve tohumlarıdır. Bileşiminde; sabit yağ, şekerler, tanen ve kolşisin ile demekolsin alkaloitleri mevcuttur.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde de görülen bu bitki türü, zehirli olduğundan, bilinçsizce toplanarak yenilmemelidir. aktarlardan tohumunu temin ederek kullanınız. Ancak tohumları şifalı olan ve romatizma gibi hastalıklar üzerinde olumlu etki yapan acı çiğdem (güzçiğdemi) bitkisinden farklı şekillerde yararlanılabilmektedir.
En zehirli yeri %2’ye varan Kolşisin içeren çiçeğidir. Pisirmek, kaynatmak veya kurutmak zehirini azaltmaz.
Kolşisin hücre bölünmesini durdurdugu için , gen ve hücre araştirmalarinda kullanılmıştır.
Acı Çiğdemin Faydaları
-
Doğru miktarda ve uygun şekilde kullanıldığında romatizmal hastalıklara karşı iyi gelir. Kas ve eklem ağrıları üzerinde de yapıcı etkisi vardır.
-
İdrar söktürücü özelliğinin yanı sıra, kabızlığa da iyi gelir.
-
Acı çiğdem, sindirim sistemini düzenler
Acı Çiğdem (Güz Çiğdemi) Nasıl Kullanılır
Romatizma ağrılarını dindirmek için haricen kullanılabilir
Bir tutam acı çiğdem tohumu, 2-3 diş sarmısak ile havanda iyice dövülür. Elde edilen sulu kısım da bir tülbente emdirilip, ağrıyan kısma sarılır. Bu pansuman birkaç Gün arka arkaya tekrarlanır.