Acur bazen düz, bazen yay gibi bükülerek 1 metreye kadar uzayabilir. Kabuğu beyazımsı yeşil renkte, üzeri hafif tüylü ve uzunlamasına çizgilidir.
Türkiye‘de en yaygın tüketim şekli ev tipi turşu yapımıdır. Taze olarak tüketimi de oldukça yaygındır. Genellikle kabuğu soyulmadan yıkandıktan sonra olduğu gibi tüketilir
Acur soğutma ve rutubet verme özellikleri olup sıcak bölgelerde yetişme düzeyiyle serinletme etkisi arasında bir bağ kurabilirsiniz. Acur yiyen kişide şayet hararet varsa bu harareti hafifletir susuzluğunu dindirir. İdrara çıkma sorununa karşı idrar söktürücü özelliği ile tüketilmesi gereken bir bitkidir. .
Köpek ısırması durumda da yaprağı ile pansuman yapılmasının yardımı olur. Acurun kullanım zararları olarak söylenebilecekler mide öz suyuna iyi gelmemesi ancak beraberinde tüketilen bazı meyvelerle özellikle kuru üzüm, hurma, bal, zencefil ilavesi yapılması bu sorunu ortadan kaldırıyor. Kilo almak istiyorsanız hurma ile tüketmeniz yeterli olacaktır.
Malzemeler
2 kilogram acur
1 avuç sarımak
1 çay bardağı kaya tuzu
1 su bardağı sirke
1 avuç nohut
1 adet limon
Acur Turşusnun Hazırlanışı
Acur Turşusnun Hazırlanışı
acurları yıkayıp baş kısımlarını kesin.Temiz bir iğneyle bir kaç yerinden delin.
Acurları cam kavonoza mümkün olduğunca aralarında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. sarımsakları, nohutu ve sirkeyi koyun. limon dilimlerini üzerine yerleştirin. kavanozu acurların üzerini tamamen örtecek şekilde hazırladığınız tuzlu suyla doldurun. tuzunu kontrol edin.
ağzını sıkıca kapatıp oda ısısında 3-4 gün bekletip daha sonra serin ve güneş görmeyen bir yere kaldırın. 7 veya 10 gün içerisinde turşunuz hazır afiyet olsun.