Ağaç Hatmi
(Hitmiye, Hire, Deve gülü, Silindir Çiçeği, Gülhatmi, Fatmacık Çiçeği)
Hemen hemen her bölgede yetişebilen bir çiçektir. Bir çok rengi mevcuttur. Fakat en sık karşılaştığımız rengi pembe, kırmızı ve beyazdır. Çiçeğinin yapısı biraz tüylüdür. Bölgenin iklim yapısına bağlı olarak olgunlaşma zamanı değişir. Mayıs ayının sonlarından Kasım ayının sonuna kadar bu çiçekleri görmek ve toplamak mümkündür. İçeriğinde musilaj maddesi barındırdığından ötürü yumuşatıcı bir etkisi vardır. Bu madde eskiden beri yumuşatıcı olarak kullanılmıştır.
İlk zamanlar Mısırlılar’ca keşfedilerek ilaç olarak kullanılmıştır; daha sonra Fransızların da bu bitkiyi tıp alanında kullanmaya başladığını görüyoruz. Zamanımızda ise tüm dünyada bu çiçek, tıp alanında ilaç yapımında kullanılmaktadır.
Faydaları:
Öksürük ve boğaz ağrısında etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca iltihaplanmalara karşı da tedavi edici özelliği vardır. Boğazda oluşan tahrişi önleyerek rahatlamaya yardımcı olur. Bu açıdan özellikle soğuk günler için vazgeçilmez bir bitki olduğunu söyleyebiliriz.
Hatmi Çiçeği mide kaynaması, hazımsızlık, ülseratif kolit, mide ülseri ve Crohn hastalığı da dahil olmak üzere bir çok sindirim sistemi problemlerin iyileştirilmesinde kullanılmıştır. Hatmi içeren kremler egzama ve kontakt dermatit gibi iltihap içeren deri hastalıklarının iyileştirilmesinde, yardımcı tedavi olarak kullanılmaktadır. Bu çiçeğin yararları üzerine bulgular tam kesinleşmediği için araştırmalar devam etmektedir. Solunum yolu hastalıklarına da iyi geldiği düşünülen hatmi çiçeğinin diyabet üzerine de etkisi araştırılmaktadır.
Kullanımı:
Yapraklar, çiçekler ve kök bölgeleri tedavi için kullanılabilmektedir.
Hatmi genelde üst solunum yolu problemlerinde tercih edilir. İki çay kaşığı tentür bir çay kaşığı saf suya karıştırılarak gargara yapılabilir
Mide ve hazımsızlık probleminde ise çayı yapılabilir.Bir bardak sıcak suya, ince doğranmış çiçek yapraklarından bir kaşık atmak yeterli olacaktır.Tabi kullanmadan önce bir uzmana danışmak gerekir.
Şunu da belirtmeden geçmeyelim: Japon gülüyle karıştırılabilmektedir.