AKDİKEN BİTKİSİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Diğer İsimleri: Ateştacı, Barutağacı, Geyikdikeni, Rhamnus catharicus (catharica)  cehr, cehri, topalak, gövemeriği, güvemeriği, geyikdikeni ve beyaz dikendir.

Hünnapgiller familyasındandır. 1-3 m boyunda küçük veya çalı görünümünde bir ağaçtır. Çiçekleri yaprak diplerinden çıkar ve topluca demet gibi bir arada bulunur.Akdiken ağacı Yazın çiçek açar. bezelye büyüklüğünde olan Meyveleri önce yeşildir ,olgunlaşınca siyah bir renk alır .Meyvelerinin Tadı mayhoş ve biraz da acıdır.

Akdikenin sadece olgunlaşmış meyveleri güneşte veya suni olarak kurutulur, taze iken şurubu veya tentürü yapılır. olgunlaşmamış meyvelerini yerseniz karın ağrısı yapar.

Akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarında ramnoksantin ve lokain adı verilen maddeler ile antrakinon türevleri ve C vitamini bulunur.

AKDİKEN BİTKİSİNİN FAYDALARI

  • Kabızlığı önler, müshil etkisi gösterir.
  • Balla karıştırılıp gargara yapılırsa boğaz ağrılarına iyi gelir.
  • AKDİKEN  kalp çarpıntılarına iyi gelir.
  • AKDİKEN  sarılığa iyi gelir.
  • İdrar söktürücüdür. Ödemin atılmasını sağlar
  • Antioksidan etkisi vardır

AKDİKEN  ÇAYININ HAZIRLANIŞI

Kurutulan meyve ve yapraklarından 2 tatlı kaşığı 1 bardak kaynamış suya konulur. 10-15 dakika süreyle demleyip süzülür. Bu çaydan, sabahları  1 bardak içilir.


AKDİKEN  ŞURUBUNUN HAZIRLANIŞI

Bitkinin olgunlaşmış meyvelerine biraz şeker ve su katılıp kaynatılarak şurup hazırlanır. Bu şuruptan sabah kahvaltısı öncesi bir yemek kaşığı içilir.


UYARI:
Olgunlaşmamış meyveleri kullanılmaz. Fazla kullanılırsa karın ağrısı, bulantı  ve kusma yapar.
Çok güçlü bir bağırsak yumuşatıcı olan akdiken kabuğu kullanılmadan önce aktif kimyasallardan arınması için 1 yıl bekletilmelidir. 

 

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top