Alerjik astım hastanın duyarlılık gösterdiği bir veya birden fazla alerjen etkenler olma durumudur. Evcil hayvanlar, ev tozu akarları, küfler, polenler ve benzeri etkenler hastanın duyarlı olduğu alerjenler arasındadır.
Alerjik astım belirtileri genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır. Alerjik astım hastanın kendisinde ya da ailesinde ilaç alerjisi, egzama, alerjik nezle, besin alerjisi ve buna benzer çeşitli alerjik hastalıklara sıklıkla rastlanma ihtimali vardır. Astım bahar aylarında veya mevsim geçişlerinde hastanın nefes almasını zorlaştıran bir hastalıktır.
Astım için iyi gelebilecek şifalı bitki karışımları;
5-6 gram kadar ayva yaprağını 1 su bardağı suya koyup 9-10 dakika kadar kaynatın ve günde 1-2 bardak kadar için
Öksürük otu çayı da faydalıdır Günde 1 bardak tüketilebilir.
Isırgan yaprağı çayı da günde 1 bardak tüketilebilir.
Karanfil, zencefil, tarçın gibi şifalı bitkilerin de astım hastalığına iyi gelmektedir.
Astımın çaresi andız otunda
Eskiden tüberküloz tedavisinde kullanıldığı bilinen andız otu kökü, ezilip balla karıştırılarak yenirse, astıma çok iyi geliyor. Bronşiyal öksürüklere ve boğmacaya karşı da büyük faydalar sağlıyor. İçerdiği acı maddeler sayesinde iştahı açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı etkisi bulunuyor. İdrar artırıcı özelliği ile de böbrek hastalarına faydalı. Sistit, nefrit ve piyolonefritte kullanılabilir.
Kullanımı
Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir ve 8-10 saat demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak çay, ısıtılarak ve sıcak olarak içilir. Karışım: Solunum yolları problemlerine karşı, köpekotu (bozotu) veya civanperçemi ile eşit oranda karıştırılabilir.
Uyarı:
Yüksek dozajlar, kusmaya ve mide ağrısına yol açar. Alerjik tepkiler görülebilir. Bilinen başkaca bir yan etkisi yoktur. Gebelik sürecinde kullanılmaz. Çocuklarda dozaj yarıya indirilmelidir.
Astım hastaları bahar aylarında ve mevsim geçişlerinde polenlerden etkilenmemeleri için dikkatli olmalıdırlar. Doktorlarına danışarak nelere karşı alerjilerinin olduğunu tespit ederek, alerjen durumlardan kendilerini korumalıdırlar.
Astım yani nefes darlığı hastalığı ile mücadele etmek için öncelikle doktorunuza danışmayı unutmayınız. Her ne kadar internette astım tedavisi için çeşitli kürler vb. bitkisel ürünler, şifalı bitkiler önerileri okusanız da hastalıklar konusunda tanı ve tedavi uygulayacak tek yetkili ve bilgili kişiler bu işin eğitimini almış olan doktorlardır.