Alıç Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Alıç Ağacı 10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaçtır. 6-10 mm çapında, Hafif ekşimsi lezzetli meyveleri vardır. Flavonoid bileşikleri açısından oldukça zengindir. Meyveleri olgunlaştığında kırmızı ve sarımsı bir renk alır . Alıç Ağacı, süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Alıç ağacı, Türkiye’de, derelere bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda ya da dağlık çevrelerde yetişmektedir.
Genelde Erciyes Dağı eteklerinde yetişen alıçın, kalp kaslarını ve hafızayı güçlendirici özelliği bulunuyor ayrıca bu meyve kalp ve damar hastalıklarına karşı en iyi doğal ilaç olarak gösteriliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sitesinden alınan bilgiye göre, doğadaki bitkileri yerinde ve zamanında kullanarak, hastalıklarla başa çıkmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün.
Almanya’da bazı tıp doktorları reçetelere doğal kalp ilacı olarak Alıç meyvesini yazmaktadır..Alıç meyvesi kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaç olarak gösteriliyor.
Alıç meyvesi hafif ekşimsi lezzetli meyveleri yenilmekte ve salamurası yapılarak kış aylarında da tüketilmektedir. Alıç ağacının yaprak, çiçek ve meyveleri yüzyıllardır özellikle kalp destekleyici ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılmaktadır.
Alıç Meyvesinin Faydaları
Kalp ritim bozuklukları , sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı, damar sertliği alıç bitkisinin başarıyla kullanılabileceği alanlardır. Fakat bitkinin etkisi uzun süreli kullanımlar (4-8 hafta) sonucunda oluşmaya başlar ve bu olumlu zamanla artar.
Sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü ve ishal kesici özelliklere sahiptir. Alıç’ın içerdiği maddelerde vücutta birikme, zehirleme ve alışkanlık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur.
Yaklaşık 3 haftalık bir kullanımdan sonra kalp, damar sistemi ile beyinde olumlu etkileri görülmeye başlayan alıç, kan dolaşımını sağlayan damarları genişleterek güçlendirdiği gibi, kalbin daha fazla kan ve oksijenle beslenmesini sağlıyor ayrıca yüksek kan basıncını dengeliyor.
Beyini de olumlu etkileyen alıç, hafızanın güçlenmesinde de önemli rol oynuyor
Alıç meyvesi Mideye faydalıdır. Şiddetli kusmayı geçirir.
Kalp krizi riskini azaltır. Kalp atışlarını düzenleyerek aritmiye (düzensiz kalp atışı) karşı da koruyucu ve tedavi edici etki gösterir.
Beyne kan akışını arttırır. Uykusuzluğa iyi gelir. Yüksek tansiyonu düşürür. Spazm çözücü ve idrar söktürücüdür. Ayrıca Cinsel gücü arttırır.
Alıç çayı strese iyi gelmekte ve uykusuzluk problemlerinde oldukça etkili olmaktadır.
Alıçın Hazırlanışı Ve Kullanma Şekli
1)
1 çay kaşığı çiçeği 1/2 bardak suda demleyin.Her defasında bir ağız dolusu olmak üzere, günde 1 ila 1,5 bardak alın. isterseniz bal ile tatlandırabilirsiniz.
2)
1/2 bardak soğuk suya 1 çay kaşığı azilmiş Alıç meyvesi ekleyip . 7 ila 8 saat bekletin, sonra hızla kaynatın ve süzün. Her defasında bir ağız dolusu olmak üzere, günde 1 ila 1,5 bardak tüketilebilir
3)
Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak-çiçek ve meyve karışımı, kaynamış bir bardak suyla haşlanır. 10 dakika bekletildikten sonra süzülür, balla tatlandırıldığında (şeker hastaları bal eklemesi tavsiye edilmez) etkisi daha da artar