Ardıç Yağı Özellikleri ve Faydaları
Şifalı bitkilerin bazıları uçucu yağ adı verilen ve etki gücü oldukça yüksek yağlar ihtiva ederler. Ardıç yağı, kekik yağı, gül yağı gibi. Bu yağlar, çok miktarda bitkinin işlenmesiyle az miktarda elde edilirler. Oldukça yoğun bir içeriğe sahip bu yağları mutlaka dozajına uygun kullanmak gerekir.

- Dozajına dikkat etmek ve uzun süre kullanmamak şartıyla çocuklarınıza da rahatlıkla ardıç yağı verebilirsiniz.
- Kanı temizler. Ayrıca kansızlığa iyi gelir.
- ltihap kurutucudur
- Ardıç yağının grip ve soğuk algınlığındaki etkisi , gripleriniz çok ağır geçiyorsa,
- Ateşi düşürür, soğuk algınlığında terlemeyi sağlayarak, vücuttan toksin atılmasını sağlar
- Ardıç yağı vücuttaki fazla suyu atarak, rahatlama sağlar
- Eklem ve kas ağrılarını yatıştırır, hareket kabiliyetini artırır.
- Dahilen kullanımın yanı sıra, ağrılı bölgelere zeytinyağıyla 1/10 oranında karıştırılarak masaj yapılması büyük fayda sağlar.
- Ardıç yağıyla yapılan masajlar çarpma, burkulma, ezilme gibi durumlarda da etkilidir.
- Bitkisel yağlar kullanılarak tedavi yapılan aromaterapide, ardıç yağı selülitte başarıyla kullanılmaktadır.
- Ayrıca inatçı öksürüklerde ardıç meyvesinin kaynatılmasıyla yada kaynayan suya biraz ardıç yağı katılmasıyla uygulanacak buhar teneffüsünün de çok faydalıdır
- Ardıç yağı idrar söktürücü özelliğiyle bilinir. vücutta birikmiş olan suyu atar. Hastalık sonrası nekahet döneminin kolay atlatılmasını sağlar.
- Ardıç yağı adet sancılarını dindirir. Adet söktürür. Rahimdeki iltihapları temizler, beyaz akıntılara da iyi gelir.
- Şeker hastaları da zaman zaman ardıç yağından faydalanabilirler. Ardıç yağı pankreası olumlu etkiler. Kandaki şeker miktarını düşürür. Bedende genel bir iyileşme sağlar.
- Sindirimi uyarır, hazmı kolaylaştırır, mide ve bağırsak gazlarını izale eder.
- Ardıç yağı ayrıca ağız kokusunu da, izale eder.
- Böbrek rahatsızlıklarında kullanılmaz, ama söz konusu olan mesane ve idrar yolları enfeksiyonuysa çok iyi bir antiseptiktir.
- İdrar yollarını temizler, iltihabı söker atar.
- Antiseptik olduğu için haricen kullanımla bir çok deri hastalığında faydası görülecektir. Kaşıntı, egzama mantar hatta sedef benzeri rahatsızlıklar için onu deneyebilirsiniz.
Kullanımı:
Dahilen: Kesme şeker üzerine 5-6 damla ardıç yağı damlatılıp, dil üzerine konularak yavaş yavaş emilir. Ya da aynı miktardaki ardıç yağı az bir su üzerine damlatılarak içilir. ( günde 3 defa)
Burundan: 2 küçük pamuğa 4-5 damla damlatılır ve 2 burun deliğine konulur. Nefes alırken pamuktan süzülen hava 15-20 dakika teneffüs edilir. Günde bir veya iki defa yapılabilir.
Haricen: Romatizmal hastalıklarda, ağrıyan yerlere zeytinyağıyla 1/10 oranında karıştırılarak elde edilen karışım ilgili bölgeye sürülerek masaj yapılır. Cilt hastalıklarında ve selülitte ise doğrudan kullanılır.
UYARI :