Astım belirtileri ve Astıma İyi gelen Bitkiler

Farklı solunum yolu rahatsızları hepimizin şikayeti olabilir. Ancak bunlardan astım özellikle ciddi ve kronik bir hastalıktır. Akciğerlerde oluşan kronik iltihap olarak adlandırılan bu rahatsızlık özellikle stres, alerji, sigara dumanı, ağır spor egzersizleri ve soğuk havaların astımın artması gibi etkileri olduğu biliyor. Bu neden ile oluşa bu iltihaplı durum hastalın nefes almasını ve hayat standartlarını ciddi şekilde engelliyor. Astım ile mücadele de etkili olan bazı bitkiler ve uzak durulması gereken besinler de bu şekilde hastaların daha rahat nefes almalarını sağlayabilir.

Özellikle astımlı hastaları rahatlatacak olan ve tüketilmesinde faydalı olan besinlerin başında sarımsak ve soğan gelmekte. İçeriğinde bulunan ve Quercetin adı verilen özel bir kimyasal madde sayesinde iltihabın neden olduğu baskı bir şekilde azalıyor. Bu şekilde sarımsak ve soğan atakların daha kolay atlatılmasını önlüyor.

Bunun yanı sıra içeriğinde kolin olan gıdalar astım olan kişilerin rahatlamasında etkili oluyorlar. Vitamin B kompleksleri özel içeriğinde kolin bulunan fasulye, mercimek, süt ürünleri, nohut, yumurta sarısı ve soya fasulyesi özellikle astım hastası olanların en sık tüketmesi gereken besinler arasında yer almakta.

Keten bitkisinden elde edilen keten yağı özellikle içeriğinde ki yoğun omega 3 yağ asidi, birçok besinden daha yüksektir. Bu neden ile özellikle bronşlarda oluşan dokusal iltihaplar nefesin daha rahat alınım verilmesini de kolaylaştırıyor. Bu şekilde masaj olarak da sorunlu bölgeye uygulanması hastanın rahatlamasını sağlıyor.

Astım sorunu yaşayanların kaynak olarak başvurabileceği besinler arasında özellikle selenyum seviyesi yüksek olan besinler yer alıyor. Bu besinler ciğerde oluşan iltihapların tedavisinde gerçek anlamda etkililer. Güçlü antioksidanlardan biri olan selenyum aynı şekilde ciğer hücrelerinde ki hasarında giderilmesine yardımcı oluyor. Bu maddenin bolca bulunduğu gıdalar içinde ise ton balığı, kepekli tahıllar, yumurta, kahverengi pirinç, kırmızı biner ve tavuk olarak belirtilebilir

Tüm bunların yanı sıra bir de astım hastalarının uzak durması gereken besinler vardır. Bunlar da hastaların rahatını kaçırırlar ve sonuçları sıkıntı olarak yansır. Özellikle tuz bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesi pek önerilmiyor. Fazla sodyum alınması bedenin ve ciğerlerinde su toplamasına neden olabilir. Bunun haricinde doymuş yağ oranı düşük olan besinler tercih edilmelidir. Ayrıca gaz yapıcı besinlerin tüketimi de minimum seviyeye çekilmelidir. Brokoli, fasulye, kuşkonmaz, karnabahar gibi besinlerin haşlanıp gazların alınması ve daha az tüketilmesi önemlidir.

Tüm bunların yanında düzenli ve sağlıklı beslenmek, doğru besinleri yetirince almak astımlı hasta için önemlidir. Bedenin direncini arttıracak olan B, C ve E vitaminleri bakımından yüksek olan besinlerin tüketilmesi de önemlidir. Magnezyum, Quercetin ve karoten içeren diğer besinlerin alınması için özel bir diyet uygulamak ağır hastalar için en önemli faktörlerin başında yer almaktadır.

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top