Aşurenin Faydaları

Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan içinde çeşitli tahıl ve meyvenin bulunduğu bir tatlı türüdür. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü büyük tufandan sonra Nuh Peygamber karaya vardığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır.

En az 15 farklı tahıl ve meyve ile hazırlanan aşurenin içinde kuru bakla, tahıl grubu ve meyve bulunduğu için, aşure oldukça besleyicidir.


Kuru fasulye; içeriğindeki lif ve proteinle oldukça besleyici ve sağlıklı bir besindir.Protein ve anorganik tuzlar açısından çok zengin olan kuru fasulye, kemik yapısının güçlenmesinde yardımcı olmakta ve sinirleri güçlendirmektedir


Nohut;  protein bakımından zengindir… Kış aylarında birçok hastalığa karşı vucudun direncini arttırır.iyi bir koruyucudur. Yaşlanmaya karşı etkilidir.


Pirinç; içeriğindeki nişasta ile, kalorisi düşük olmasına rağmen iyi bir enerji kaynağıdır. Ayrıca içerisinde B1, B2, C ve E vitaminleri ile sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfor mineralleri bulunur. Pirinç sindirim işlemini kolaylaştırır, kan şekerini kontrol ederek kolesterolü düşürür, vücudun vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılar.


Buğday; karbonhidrat ve B vitamini açısından zengin bir besindir. Kalsiyum, çinko ve demir minerallerini de bol miktarda bulundurur. Bol lifli olduğu için sindirimi kolaylaştırır.


Kuru üzüm; içerisinde B1, B2, C vitaminleri, potasyum ve magnezyum mineralleri bulundurur. Baş ağrısı ve kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Böbrek ve karaciğerin işlevini artırır.


Kuru kayısı; vitamin, bitkisel protein, bol miktarda şeker ve madensel tuzlar açısından zengin bir meyvedir. Beynin çalışmasını düzenler, dayanıklılığı artırır ve kemikleri kuvvetlendirir. Ve güçlü bir antioksidan olduğu için kansere ve diğer hastalıklara karşı koruyucudur.


Kuru incir; en yüksek lif içeriğine sahip olan incir, kalsiyum magnezyum ve K vitamini açısından da zengindir. Kemikleri güçlendirir ve kabızlığı giderir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olduğu için kansere karşı koruyucudur. Kalp ritmini düzenler.


Kuru dut; B1, B2, C vitamini, kalsiyum ve demir açısından zengindir. Sindirim sistemini düzenler, ağız ve boğaz yaralarına iyi gelir. Aynı zaman da egzama rahatsızlığına da iyi gelir.


Fıstık; E, B vitamini, protein, yağ, fosfor, magnezyum açısından zengindir. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu alır, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Sindirim sistemini düzenler.


Fındık; E, B vitamini, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve çinko açısından zengindir. Çok iyi bir enerji kaynağıdır, varislere iyi gelir, cildi güzelleştirir ve cinsel gücü artırır.


Ceviz; vitamin, mineral, protein ve lif kaynağıdır. İçerisinde tercih etmemiz gereken doymamış yağ vardır. İçerdiği omega3 ve omega6 sayesinde zeka gelişimini destekler. İshal, kabızlık ve dizanteriyi giderir. Göğüs ağrılarında ve öksürükte faydalıdır.

Nar: iyi bir antioksidandır. kanı temizler

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top