Ayda Yaşamın Olup Olmadığını Bitkiler Gösterecek
NASA, Ay’a göndereceği habitat ekibiyle birlikte yeni bir deney başlatacak. Ayda Bitki Yetiştirilecek. Bu bize tuhaf geliyor ama bilim adamları bunun mümkün olabileceğini düşünüyor.
ABD nin ulusal havacılık ve uzay dairesi, 2015 yılında göndermeye hazırlandığı müstakil habitat birimi ile Dünya’dan Ay’a gönderilecek çeşitli bitkiler ile yeni bir deney dönemi başlatacak. Her biri 1 kg ağırlığında olacak habitatların, Ay’da yaşamayı isteyen kişilerin hayallerini gerçekleştirebilmeleri adına yaşam analizi etmekte kullanılacak. Ay’a gidecek bitkilerin arasında genel olarak daha elverişli olabilecek fesleğen ve turp bulunacak
NASA, insanlığın uzayla iç içe olabilmesi adını planlarını bir adım öteye taşıyacak ve 2015 yılında bitkiler yetiştirmeye başlayacak. Ticari uzay araçları yardımı ile Aya gönderilecek olan habitatlar kendi kendilerine hayatta kalabilme özellikleri de taşımaktadır.
Dünyanın uydusunda yaşama ayak uydurmaya çalışacaklar ve 1 kg ağırlığında olacak habitatlar üzerlerine yerleştirilecek alıcılar ve kameralar sayesinde Dünya’ya veri gönderecekler.
Lunar Plant Growth Habitat adlı projenin başarılı olması durumunda dünya dışındaki bir gök cisminde ilk kez bitki yetiştirilecek ve Ay’daki yaşam potansiyeli güçlenecektir. NASA ” Eğer bitkiler hayatta kalabilmeyi başarabilir ise muhtemelen insanlarda burada hayatta kalabilir” açıklamalarında bulundu.
Bitkiler Sürekli Gözetim Altında Olacak
Bitkilerin tohum ve çimlenmesini sağlayan materyal içerecek olan habitatlar 2015 yılında Moon Expres adlı özel bir firmanın üretimi olan uzay araçları ile Ay’a gönderilecek. Bitkiler Ay’a gönderildikten sonra bulundukları modüllerden su alınacak ve bu sular Dünya’da düzenli olarak incelenecektir. Alınan bazı bilgiler doğrultusunda Ay’a ilk olarak gönderilecek bitkilerin fesleğen ve turp olduğu öğrenilmiştir.
Bu gönderilen bitkilerin 5 -10 gün içerisinde büyümeye başladıkları için bu süre zarflarında sürekli gözetim altında olacaklardır. Bu kısa süre esnasında ayda bulunan yer çekimi farklılığı ve radyasyonlar dan bitkilerin ne kadar etkilendiği ölçülecektir. Bu deney sonucu farklı çevre şartlarında bitkilerin nasıl geliştiği öğrenilecek ve farklı bölgelerdeki saklı yaşam ihtimalleri de su yüzüne çıkacaktır.
5 mayıs 2015 tarihinde yayımladığım makaleye ek olarak konuyla ilgili son gelişmeleri sizinle paylaşmak istiyorum;
NASA tarafından gerçekleştirilen uzayda bitki yetiştirme denemesi başarıyla sonuçlanmış ve ekilen bitkilerden ilk kez marulun tadına bakılmıştır.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) görevli astronotlar, bugün ( 11 ağustos 2015) ilk kez uzayda yetiştirilmiş bir sebzenin tadına baktı.NASA yaptığı açıklamada astronotların UUİ’de yetiştirilen marulu yiyeceğini bildirdi
Astronotlar, marul yapraklarını yemeden önce sitrik asit temelli dezenfektanla temizleyecek. Marulun sadece yarısını yiyecek olan astronotlar, diğer yarısını paketleyip donduracak ve incelenmesi için Dünya’ya gönderecek. UUİ’deki “Veggie” bitki yetiştirme sistemiyle elde edilen marula “Veg-01″ adı verildi.