Farklı nedenler ile her insanda ve her yaş gurubunda görülebilen baş ağrıları, değişik nedenler ile oluşabilir. Baş ağrılarında dikkat edilmesi gereken konu ise, süre gelen ağrıların şiddeti, sürekliliği, farklı semptomlar ile gelişip gelişmediğidir. Özellikle stres, uykusuzluk, yanlış pozisyonda yatmak, az su tüketimi, aşırı alkol geçici baş ağrılarına neden olabilir. Bunun yanı sıra migren, sinüzit, beyin tümörleri, beyin kanaması gibi etmenler de baş ağrılarının en büyük tetikleyicileridir.
Her ne şekilde olursa olsun bazen şiddetli olmayan baş ağrıları için özel yöntemler kullanılabilir ve bu şekilde ilaç almadan baş ağrısının önüne geçilebilir. İlaç kullanmayı sevmiyor ya da bir şekilde almak istemiyorsanız en doğru çözüm doğal yolları denemek olacaktır. Geçmişten günümüze gelen, bitkisel tedavi yöntemleri aynı şekilde baş ağrısı için de kullanılabilir.
Bu bitkilerin başında gelen sarı kantaron otu farklı şekillerde sağlık için kullanılan bir bitkidir. Yüz yıllardan beri yara, yanık, anti depresan gibi özellikleri ile kullanılan bu mucizevi bitki baş ağrısı için de oldukça faydalıdır. Kurutulmuş sarı kantaronu bir bardak kaynamış suya ekleyip, 3-5 dakika bekledikten sonra içebilirsiniz. Ayrıca sarı kantaron yağını evinizde bulundurarak, farklı yaralanmalarda ve baş ağrısında başınıza masaj yaparak da randıman alabilirsiniz.
Kedi otu da tıpkı sarı kantaron gibi bilindik, alternatif tıpta bitkisel tedavilerde sıklıkla karşımıza çıkan bir bitkidir. Aktarlarda rahatlıkla bulabileceğiniz bitkiler arasında yer alan kedi otu, çay olarak gün içinde 1 veya 2 fincan alınabilir. 4- 6 hafta arasında kullanımında bir sorun yaşanmayan bu bitkiyi uzun süreli kullanmanızı uzmanlar önermemekte.
Uzun yıllardan beri dünya genelinde en sık karşımıza çıkan zencefil yemeklere verdiği lezzetin yanı sıra şifalı bitkiler gurubunda da başı çekmekte. Çay olarak gün içinde 2-3 fincan kadar rahatlıkla tüketebilirsiniz. Baş ağrısının yanı sıra zencefil, soğuk algınlığı, hazımsızlık, adet sancıları gibi birçok alanda da etkili bir bitkidir. Bu neden ile evinizden kök ya da toz zencefili asla eksik etmeyin. Ayrıca salata ve et yemeklerinizde kafi miktarda kullandığınızda çok hoş bir tat alacağınıza emin olabilirsiniz.
Kan inceltici özelliği olan birçok bitki gibi gümüşdüğme otu da oldukça etkili şekilde uzun yıllardan beri kullanılır. Baş ağrısı özellikle migren kaynaklı ise, bu harika bitkinin kullanılması salık verilir. Günüşdüğme özü olarak satın alabileceğiniz bu özel bitki, çayınıza, suyunuza ya da meyve sularına karıştırılarak alınabilir. Ayrıca direk olarak ağza damlatılan birkaç damlası ciddi ağız yaralarına ve aftlara da çere niteliğindedir.
Karanfil farklı şekillerde ağrı kesici olarak karşımıza çıkar. Dişiniz ağrıdığında da büyükleriniz “karanfili dişine koy” şeklinde tavsiye verilerdi. Bu neden ile çayınızın içine atacağınız 4-5 adet karanfil ile baş ağrınızın geçmesini de sağlayabilirsiniz.
Eğer migreniniz var ise durum biraz daha karışık bir hal alır. Çünkü hassas olan migren hastaları birçok bitkiye karşı da semptom gösterebilirler. Bir bardak suyun içine atacağınız 1 tatlı kaşığı biberiye ile bir kür hazırlayabilirsiniz. Bu kürü 8-9 dakika kısık ateşte demlendirin. Günde 2 kez bu çayı yapıp için ve 21 gün boyunca bunu tekrarlayın.
Ayrıca baş ağrınız hafif bir şekilde başlıyorsa bol su içmek bu konuda sizlere yardımcı olacaktır. Su birçok sağlık sorununda en ideal ilk çözümleri sunar. Bedenimizde olması gerekenden az su olduğunda ilk olarak beyin ve damarlar etkilenecektir. Bu neden ile konsantrasyon sorunu, baş ağrıları ve stres gibi birçok çağımızın hastalığı ile baş edebilmek için bol su ve sulu gıdaların tüketilmesi en uygun alışkanlık olacaktır.