Basur bir çok kişinin yaşadığı bir problem. Basura iyi gelen bitkiler basur’ün doğal tedevisi için önerilmektedir. Prof. Dr. Ahmet Maranki’nin basür’ün doğal yollarla hafifletilmesi üzerine bir çok önerileri bulunmaktadır. Yazımızda hemoroide ne iyi gelir sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
Genellikle yanlış beslenme ve yaşam tarzından kaynaklanan basur makat bölgesindeki toplardamarların şişmesi ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır.
En büyük sebebi düzensiz beslenme olan hemeroid, yani halk arasında bilinen adıyla basur, en sık görülen hastalıklardan biri. Kilo problemi yaşayanların daha sık karşılaştıkları hemoroid yani basür, doğru beslenme ve doğru yaşam tarzıyla iyileşebilen bir hastalıktır.
Basura iyi gelen bitkiler doğru şekilde kullanılmalıdır.
Basur Belirtileri:
Makatta oluşan şişlik basur’ün ilk belirtilerindendir. Basur memesi adını alan bu şişlik kanamaya da sebep olabilmektedir. Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.
Basur, iltihaplanma aşamasında ağrı verir. Memelerin iyice şişmesi ağrının artmasına sebep olur.
Basur kanamaları az bile olsa bu kanamanın özellikle her dışkılamada gerçekleşmesi sonucu bir süre sonra hastada kansızlık oluşur. Dışkılama esnesiında ağrı da hissedilir.
Basur (Hemoroid) Nedenleri:
Fazla oturmak
Fazla acı yemek
Aşırı strest
Kabızlık
Yanlış Beslenme
Genetik Yatkınlık
Prof. Dr. Ahmet Maranki’nin Bitkisel Tedavi Önerileri:
Prof. Dr. Ahmet Maranki tüm acı baharatların hemoroid üzerinde olumsuz etkiler meydana getirdiğini; safran, nane, biberiye, dereotu, tarçın, kişniş, kakule ve gülsuyunun ise basur tedavisi için faydalı olduğunu belirtiyor ve hemoroid tedavisi için aşağıdaki bitkisel kürleri tavsiye ediyor.
Basur kürü 1
4 bardak soğuk su içine 4 tatlı kaşığı ufalanmış çobançantası ve bu karışım 8 saat bekletilir. Bekletilen karışım 1 gün içerisinde tüketilmelidir. Ayrıca çobançantası kaynatılır ve bu su ile basur yıkanır.
Basur kürü 2
1 bardak kaynar su içine 10 gram siyah üzün yaprağı konur ve 10 dakika demlenmesi için beklenir. Bu basur küründen günde 2 bardak hazırlanıp içilir.
Bitkisel hemoroid kürü 3
Semizotu lapa haline getirilir. Lapa haline getirilen semizotu hemoroid üzerine konulup bir süre bekletilir.
Bitkisel basur kürü 4
Saf zeytinyağı ısıtılır. Sabahları bu ısıtılan zeytinyağı küründen aç karnına 50 gram kadar içilir. Zeytinyağı kürüne birkaç gün devam edilir.
Hemoroit kürü 5
1 bardak kaynar suyun içine 1 tutam ince doğranmış maydanoz ilave edilir ve bu karışım 5-10 dakika boyunca kaynatılır. Kaynayan maydanoz kürü 20 dakika demlenmesi için bekletildikten sonra bu kür ile basurlu bölge bolca ıslatılır.
Diğer Bitkisel Basur Tedavi Önerileri
Patlıcan sapı; Kemer patlıcanın yeşil sap kısmını 1 bardak suya bir patlıcan sapı hesabıyla kaynatıp bu sudan sabah akşam bir bardak içilir.
Acı badem ezmesi;Havanda ezilen acı badem sirke ile karıştırılır krem haline getirilip basura sürülürse basura faydalıdır
At kestanesi; Kestaneler ezilerek un haline getirilir yemeklerden önce bir çay kaşığı yutulur. Kanayan basurda kanamayı azaltır.
Çemen yağı; 25 gr. çemen unu, 75 gr. zeytinyağı, 25 gr. çörek otu yağı, 300 gr. su karıştırılıp kaynatılır.Suyun tamamı buharlaştığında kalan yağ süzülür.Bu yağ basura sürülür basurdan kaynaklanan şikayetler azalır.
Ayva çekirdeği: Birkaç ayvanın çekirdekleri bir subardağı suda bekletilip süzülür balla karıştırılır basura sürülürse şikayetlere azalmasını sağlar.
Civan perçemi pelin otu ile beraber kaynatılıp çayı hazırlanır. Bu çaydan günde bir bardak içmek ve hemoroite sürmek rahatlatıcı etki yapar.
Böğürtlen yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak yemeklerden önce içilirse basur memelerinde küçülme yapabilir.
Ezilerek un haline getirilen kara kavak tomurcukları zeytinyağı ile merhem haline getirilip basur memelerine sürülmesi şişlik ve ağrının çabuk geçmesini sağlar.
Ihlamur,keten tohumu,meyan kökü ve ceviz yaprağının beraber öğütülüp balla macun yapılıp yemeklerden 1 saat önce 1′er şeker kaşığı yenilmesi şikayetleri geçirir.
Dereotu ; kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinden 10-15 dakika önce yenilen dereotu basura karşı çok iyi bir çözüm getirmektedir. En az bir ay boyunca uygulanmalıdır.
Şeftali, çiçekleri kabızlığı giderir. Meyvesi hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. . Basur memelerinden doğan şikâyetleri giderir.
Papatya, Bir avuç papatya çiçeği suda kaynatılır, süzülür, süzüntü ılık
olarak içilir. basur memelerinde ağrı kesici, tedavi edici etkiye sahiptir
Düğün çiçeği,kavak merhemi ile birlikte haricen basur tedavisinde kullanılmaktadır.
Karahalile,içerdiği tanen nedeniyle damar büzücü etkisi vardır.Bu etkisi nedeniyle hemoroid tedavisinde kanamaları azaltmak için kullanılır.
Mazı,kavrulur,dövülür ve şekerle tatlandırılır.sabahları birer kahve kaşığı yutulur.
İstenilen miktarda çörekotu tohumu yakılır, elde edilen kül acıdülek suyu ile karıştırılarak uygulanır.
Sonbaharda toplanan 500 gr ısırgan otu ve ebegümeci yaprağı ufalanır, 4 lt suda kaynatılır, süzülür,bu sudan sabahları aç karına birer bardak içilir.
Not: Yukarıdaki önerileri doktorunuza danışmadan uygulamayınız.