Begonya (Begonia) Çiçeğinin Bakımı
Begonya evlerde ve balkonda yetiştirilmeye uygun bir çiçektir..Doğrudan güneş ışığı istemeyen yarı gölgede iyi yetişen bir çiçektir. Ilık bir ortama ihtiyaç duyar.Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakmak çiçeğin yapraklarına ve köklerine zarar verir .Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.Saksı değişimi genellikle 2-3 yılda bir nisan ayında yapılmalıdır.
Sulama
Begonya bulunduğu yerde başka cisimlerle temasta bulunmamalıdır.Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır.
Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.Su toprağın her tarafına ulaştırılmalıdır.
Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su dökülmelidir.
Begonyada çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.Begonya bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 15 °C nin altında olmaması gerektiğidir.
Begonya bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve bu çiçeğe iyi bakılmazsa çiçeği çürür.
Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
Begonya (Begonia) Bitkisinin Çoğaltılması:
Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan begonya derhal ayrılan köklerinden başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır.Kökten ayrılan ikinci bitkimiz en kısa zamanda büyüyerek yapraklarını çıkarır. Begonya bitkisinin çoğaltılması için en uygun zaman nisan ayıdır.
Hastalık
Begonia’ların en önemli Hastalıkları
⇔Virus, Bakteriyel Yaprak Lekesi,
⇔Kök çürüklüğü, solgunluk,
⇔Külleme ve Kurşuni Küf’tür.
Zararlıları
Nematodlar, Kırmızı Örümcekler,
Thripsler, Yaprak Bitleri ve Unlu Bitlerdir.
Viruslü hastalıkların ilaçla mücadelesi yapılamamaktadır. Ancak taşıyıcı ve hastalıklı bitkilerin yetiştirilmemesi, toprağın virus bulaşıklı olmaması gerekir
Begonya Yaprak lekesi;
Genellikle yaşlı yapraklarda görülür.
Lekelerin üzeri duman rengi fungal rengi örtü ile kaplıdır. Yaprağın alt yüzeyinde ortaya çıkar. Camsı görünüşlü küçük lekelerdir.Daha çok ana damarlara yakın kısımlarda yoğunlaşır. Bazen de yaprak sapında ve gövdede görülebilir.
Bakterilerin en uygun gelişme sıcaklığı 28-30 C, en yüksek 43 C, en düşük 1-5 C’ dir.
Bakteri tohumla ve toprakla ertesi yıla geçer. Fazla nem ve az ışık hastalığın penetrasyon (bakterinin dokuya girişi stomalarla olur.) olasılığı artar. Hastalık sulama suyu ile daha fazla yayılır
Hastalıklı bitkileri ortadan kaldırmalı, Sıcak hava, fazla nem ve aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Anaç olarak sağlam bitkiler kullanılmalı, hasta bitkiler yok edilmeli, kullanılan saksılar ve aletler sterilize edilmeli, koruyucu olarak bakırlı preparatlardan biri ile ilaçlama yapılmalıdır.
Siyah kök çürüklüğü,
Bu hastalıktan etkilenen bitkilerde gerilmeler, yaşlı yapraklardan başlayan kloroz ve çoğunlukla solgunluk belirtileri görülür. Köklerde çürümeler olur. Korteks (kabuk tabakası) genellikle açık kahverengi, bazı hallerde siyah renk alır. Hastalık etmeni olan fungus toprakta uzun süre yaşama yeteneğinde olan çok sayıda klamidosporlar oluşturur. Mücadelesi, saksı toprağının patogen ile bulaşık olmamasına dikkat edilmeli ve saksı toprağının çok nemli bırakılmamalıdır
Solgunluk hastalığının belirtileri
Genellikle hasatlık etmenlerinin oluşturduğu belirtiler aşağı yukarı birbirine benzer. Hepsi bitkide trachaemycose yapar, yani ksilem (odun) borularını tıkamak, işlevini bozmak suretiyle sürekli solgunluğa neden olur. Bitkinin aşağıdan yukarıya su iletimi dengesi bozulur. Solgunluk önce yaşlı yapraklarda başlar.Daha sonra bitkinin tamamına yayılır. Hastalıklar, Fusarium ssp. Verticillium dahliae Verticillum albo-atrum seklinde üç çeşittir.
Mücadelesi,
Konukçu bitkilerin çoğaltılmasında enfekte olmuş bitkilerden çelik alınmamalıdır. Toprak pH’ sının yüksekliği ve yapısının bozukluğu özellikle Verticillum solgunluğunu teşvik etmektedir. Genel olarak Fusarium türleri yüksek, Verticillium türleri ise daha düşük sıcaklıklarda yayılmaktadır. Bu yüzden bitkinin istediği düzeyde olan optimum sıcaklıkların korunması gerekmektedir.
Külleme hastalığı
bitkinin yaprak, yaprak sapı, çiçek, çiçek sapı ve gövdesinde görülür. Genellikle yaprakların üst yüzü pudra veya un serpilmiş gibi tozla kaplanır. Bu tozun rengi kurşuni kahverengiden beyaza kadar değişir. Yaprak parlaklığını ve yumuşaklığını yitirir, sert bir yapı alır. Hasta bitkilerde büyüme ve çiçeklenme olmaz. Küllenme fungusları yaz sonunda yaprak üzerinde oluşturduğu cleistothecium’larıyla kışa girer ve gelecek baharda oluşturduğu ascospor’larıyla bitkilere yeniden bulaşır. Yayılması için en elverişli ortam sıcaklığı 15-20 C olmalıdır.
Sıcak ve kurak koşullarda bu hastalığın etkisi daha çabuk görülür. Mücadelesi, sağlıklı bitkilerden çeliklerin alınması, uzun süreli devam eden durgun, sıcak ve nemli koşullarına engel olunmalıdır.
Ayrıca bitkilere gereğinden fazla su verilmemeli ve özellikle üstten sulama yapılmalı, hasta olan bitki kısımlarının ayıklanmaları ve ilaçlı mücadeleyle yaprakların üzerinde ilk lekeler görülür görülmez başlanmalıdır. Dinocap LC 37, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 3-4cc preparat, Kükürt 80, w.p.(su ile karışabilen toz halindeki ilaçlar) 10/1 dozda 30-35g preparat uygulanabilir
Begonyalarınız çimlendikten sonra yan yatmaya başlarlar ise bunun sebebi havadan ve topraktan gelen mantar hastalıkları nedeni iledir. Saksınızı havadar bir yere alıp çökerten hastalığına etkili bir mantar ilacı ile ilaçlama yapmanız tavsiye olunur. Ekim öncesinde mutlaka bu tedbiri almak gerekir ki hastalık nedeni ile çimlenen begonyalarınızı kaybetmeyin.
Begonya çiçeği çimlendi ancak aşırı uzuyorlar ise. Bunun sebebi yeterince ışık alamamalarıdır. Bunun sonunda mutlaka yan yatıp kuruyacaklardır. Bunu baştan engellemek için ekim saksınızın günde en az 10 saat aydınlık ve bol ışık alan bir yerde durduğundan emin olun. Filizlerin sürekli aynı yönden ışık almaları zararlıdır. Bu nedenle pencere önü yetiştiricilikte mutlaka zaman zaman saksınızı döndürerek filizin her yönden ışık almasını sağlayın. Pencere önü çoğu kez yeterli ışık sağlamayabilir. Bu durumda üretim saksısı üzerine yapay ışık yerleştirmek ve buradan bitkilerin ışık almasını sağlamak yeterli gelecektir. Pahalı profesyonel lambalara para harcamanıza gerek yoktur. Gün ışığı veren her hangi bir floresan işinizi görecektir.
Gübreleme ertesi filizleri kaybettiyseniz Unutmayınız ki aşırı gübreleme ne begonyalarınızı ne de diğer bitkilerinizin gelişimini hızlandırmaz. Her bitkinin doğal bir gelişim süreci vardır. Genç ve erken dönemde gübreleme çok dikkatli ve normalin çok üzerinde seyreltilerek yapılır. Tavsiyemiz dengeli gübreleri prospektüste yazanın 3 katı sulandırarak işe başlamnız ve bitki geliştikçe yavaş yavaş normal değerlere erişmenizdir. 15 günde bir genç filizi besleyebilirsiniz.
Tohumlarınız çimlenmediyse bilmeniz gereken Begonya tohumlarının çok küçük olsalar da uygun şartlarda yıllarca (10 yıla kadar ) çimlenme kabiliyetlerini yitirmeden saklanabildikleridir.. Begonya tohumlarının çimlenmemesi tohumun uygun şart ve kurallarda ekilmemesinden kaynaklanır.Tohum derine ekilir ise ışık alamaz ve çimlenmez.Çimlenme dönemine dek yeterince nem alamaz ise çimlenmez.Çimlenme gerçekleştikten sonra yeterince ışık, nem ve ısı almaz ise siz fark etmeden kuruyabilir ve siz tohumun çimlenmediğini düşünebilirsiniz.
Daha önceden kullanılmış torf ve toprağa ekildiğinde yabancı tohumlar begonyadan önce çimlenebilir ve siz tohumunuzun çimlendiğini göremeyebilirsiniz, zira begonya tohumu çimlendiğinde bir toplu iğne başından biraz daha küçük olacaktır.Pek çok kişi begonya tohumunun çimlendiğini, yeşeren filizin çok küçük olması nedeni ile göremez ve tohumlarının çimlenmediğini düşünür.Begonya tohumu yeterli ısı bulamaz ise çimlenmez ve aynı şekilde 30 derecenin üzerinde sıcaklarda çimlenme gerçekleşmez
Çok faydalı bilgiler, teşekkürler
Sitemizi ziyaret ettiğiniz ve düşüncelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Uzun süredir internet sitenizi takip ediyorum çok teşekkür ederim