Bektaşi Üzümü Yaprağı
Bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkili olan bektaşi üzümü yaprağı çayı demlenerek tüketilmektedir. Aynı zamanda henüz olgunlaşmamış yeşil bektaşi üzümü yemek de vücudun hastalıklardan korunmasını sağlar. Bektaşi üzümü yaprağı C vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu sebeple yaprağın çayını demleyerek içmek özellikle gribe harşı koruma sağlar.
Bektaşi Üzümü Yaprağının Faydaları
- Bektaşi üzümü yaprağı çayı mide rahatsızlıklarına iyi gelir
- Bağırsak iltihabına faydalıdır
- iltihaplı romatizmaya iyi gelir
- Bektaşi üzümü yaprak çayı böbrek taşlarını atmaya yardımcı olur.
- Bu çay tüberküloz hastalığının tedavisine destek olur.
- Güçlü bir idrar söktürücüdür. ödemin vücuttan atılmasını sağlar
- Kilo vermeye yardımcıdır
- Yüksek tansiyonu düşürmek için kullanılabilir.
- Akciğeri hastalıklara karşı korur
- Sakinleştirici etkisi vardır
- idrar yolları hastalıklarına iyi gelir
Bektaşi Üzümü Yaprak Çayı Nasıl Yapılır ?
Cam bir demliğin içine bir çorba kaşığı kurutulmuş bektaşi üzümü yaprağı koyup üzerine bir su bardağı kaynar su dökün ve çaydanlığın kapağını kapatın. cam demlik yoksa porselen demlik kullanın. metal demlik tavsiye edilmiyor. Çaydanlığın kapağını kapattıktan sonra temiz bir havlu ile çaydanlığı örtüp 20 dakika kadar bekletin. Demlendikten sonra süzerek içebilirsiniz. tatlandırmak için şeker kullanmayın. bir çay kaşığı bal ekleyin yada sade için.
Yemekten yarım saat sonra günde bir fincan içebilirsiniz.
Uyarı:
Bu bitkiye özel alerjisi olanların tüketmesi tavsiye edilmez ayrıca , hamileler ve küçük çocukların tüketmesi sakıncalıdır. .Bektaşi üzümü yaprağının yüksek derecede idrar söktürme özelliği olduğundan kullanırken dikkat edilmesi gerekiyor.
bektaşi üzümünü ilk olarak nenemin bahçesinde görmüş ve yemiştim. eski toprak insanlar doğayla iç içe yaşamışlar. neyin neye iyi geldiğini iyi biliyorlar. ozamanlar çocuktum ama iyi hatırlıyorum yaprağını toplayıp kaynatmıştı ve bana içirmişti. karnım ağrıyordu ve içince iyi gelmişti.
Dünyada sadece Rize ayder yaylası’nda yetişen “Bektaşi Üzümü”.