Bergamot (Citrus Bergamia) Nedir?
Bergamot bitkisinin yaprakları uzun ve koyu yeşil renginde, çiçekleri ise yapraklarına göre oldukça küçük ve beyaz renktedir. Meyveleri ise küre ve armut biçiminde daha çok limona benzer biçimde büyümektedir. tadı hafif ekşimsidir. meyveyi kaplayan kabuk kısmı limon şeklindedir. Bu Ülkemizde Doğu Akdeniz kıyılarında yetişmektedir. Bergamot otunun meyve kabukları sıkılarak şifalı olan bergamot esansı elde edilmektedir. Bergamot limonata, meyve suyu gibi sıvılara tat vermek amacı ile kullanılmaktadır. bergamotun çayı ve yağı da kullanılmaktadır.
Bu bitki ayrıca sitrik asit ve kalsiyum sitrat üretiminde de kullanıldığı için kimya sanayisi için de değerli bir maddedir.
Küçük ve son derece güzel kokulu beyaz renk çiçekleriyle birçok insan tarafından bahçe bitkisi olarak yetiştirilen bergamotun baharat olarak da kullanıldığı mutfaklar vardır. Farklı türleri bulunan bergamot bitkisinin meyvesi küre şeklinde olabileceği gibi, armuda benzer bir şekilde de gelişebilir.
Bergamot esansı sahip olduğu hoş koku nedeniyle parfüm sanayisi için önemli bir ham madde haline gelmiştir. Birçok farklı parfüm üreticisi bergamot kabuklarının sıkılmasıyla elde edilen esansı üretim sürecinde kullanmaktadır.
Bergamotun Faydaları :
-
Esansı başta çay ve ilaçlar olmak üzere bir çok maddeye hoş bir koku vermek amacıyla kullanılabilir.
-
Rahatlatıcı ve dinlendirici etkisi ile uykuyu düzenler ve uyku bozukluklarına iyi gelir.
-
Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlayarak vücut direncini arttırır ve buna bağlı olarak mikropları öldürür.
-
bergamot yağı birçok tedavi için kullanılmaktadır.
-
Sinek ısırıklarında, yağlı ciltlerde ve sivilceler de ayrıca da boğaz ağrılarında da kullanılmaktadır.
-
Sindirim sistemi hastalıklarına, bağırsaktaki gaz birikintilerine ve mide ağrıları olmak üzere daha bir çok hastalığa yararı bulunmaktadır.
-
Ayrıca kabuklarıyla da bergamot reçeli yapılmaktadır.
Bergamot Çayı Nasıl Hazırlanır?
Bergamot çayı aynı normal çay gibi hazırlanabilir. Kaynayan suya bir kaç çay kaşığı bergamot yaprağı atın ve demlenmesini bekleyin. Ateşin üzerinde aldıktan sonra içmeden önce 5 dakika daha bekleyin. yapraklarından, kabuğundan ve tohumundan çay yapılabilmektedir. Demleme süresi bitkinin hangi bölgesini kullandığınıza bağlı olarak bir miktar uzayabilir.
Eğer bitkinin tohumunu ya da kurutulmuş yapraklarını kullanıyorsanız demliğe 2 çay kaşığı atabilirsiniz. kurutulmuş Kabuk kullanıyorsanız 1 çay kaşığı yeterli olacaktır.
Post Views: 141