Bitkisel Pigment (Flavonoid) Nedir?
Bazı besinlerin hastalık risklerini azaltan, sağlığı koruyucu etkileri bulunmaktadır. Bu besinler fonksiyonel besin olarak tanımlanır ve bilimsel olarak sağlık üzerine etkileri kanıtlanmış besinlerdir.
Bitkisel pigmentler, fonksiyonel besinlerden biridir ve antioksidan özellikleri bulunur. Yani serbest radikallerle savaşarak vucuttan atılmalarını sağlar ve vucudu temizler.
Bitkisel pigmentlerin çeşitli türleri vardır. Bu değişik türlerin kimyasal yapı ve şekil farklılığı nedeniyle vücutta da farklı görevleri vardır . Aynı zamanda bitkisel pigmentler çiçek ve meyvelere renklerini veren, çevresel faktörlerine karşı bitkilerde koruma sağlayan maddelerdir.
Bitkisel Pigmentlerin İnsana Faydaları
- Serbest radikal olarak adlandırılan ve hücrelere zarar veren toksinleri temizler
- Yağların zararlı bileşiklere dönüşmesini engelleyerek iç organların yağlanmasına engel olur
- Antibiyotik gibi bazı bakterileri yok eder , virüslere ve bakterilere karşı koruma sağlarlar.
- Bağışıklık sisteminin güçlendirr
- Kan damarları için koruyucu etkiye sahiptirler.
- Bitkisel pigmentlerle C vitamini arasında bir sinerji vardır C vitaminini destekler
- İlaç gibi vücutta ülser, ishal ve romatizmal durumlarda hareket ederler.
- Bitkisel pigmentler ilaçların geliştirilmesini sağlamışlardır
- Alerjik reaksiyonlara neden olan vücutta histamin adı verilen maddenin yol açtığı alerjik reaksiyonu baskılar
- Vücutta antioksidan aktiviteye sahip diğer maddelerin kendi antioksidan aktivitelerinin yanı sıra arttırırlar, korunmalarına ve güçlenmelerine yardım ederler.
- Önemli enzimlerin vücut için aktivitelerini düzenlerler.
- Kanser hücrelerinin çoğalmasının önüne geçerler. Bitkisel pigmentlerin yapılan çalışmalarda akciğer kanseri oranını %50 azalttıkları, tümör hücrelerinin de çoğalmalarını önlediği görülmüştür
- Elma, soğan, çilek, armut, ahududu, brokoli, lahana, domates, vişne, böğürtlen, siyah üzüm, erik, kiraz, turunçgiller, yeşil çay bitkisel pigmentlerin en yaygın besinsel kaynaklarıdır.
- Çeşitli bitkisel besinlerde ve içeceklerde bulunan flavonoidlerin alınan esas kaynaklarını çay (%61), soğan (%13) ve elma (%10) oluşturmaktadır. Soya fasulyesi, yer fıstığı, hardal, pirinç, susam, zeytin, patates, yulaf, zeytin gibi sık tüketilen besinlerde de flavonoidler bulunmaktadır.
- Yeterli flavonoid alımı için meyve ve sebze bakımından zengin bir beslenme tercih edilmelidir