Bozanın Tarihçesi
Boza ilk olarak dokuz bin yıl önce Mezopotamya’da ortaya çıkmış bilinen en eski içecektir. Daha sonra tüccar gemiciler aracılığıyla bir çok ülkeye ulaşmıştır. En parlak dönemini Osmanlı zamanında yaşamıştır. Bozacılık ve boza tüketimi Osmanlı döneminde oldukça yaygındı. Yunanlı tarihçi Ksenophon, M.Ö. 401 yılı sonlarında Doğu Anadolu’da Boza yapıldığını ve bozayı toprak çömlekler içinde toprağa gömerek muhafaza ettiklerini belirlemiştir. Selçuklular döneminde bozaya Bekni denmekteydi. Bazı bölgelerde boza yapımında kullanılan malzeme farklıdır. örneğin Kırımda darı veya buğday unu kullanılır. Rusya’da ise arpa veya çavdar kullanarak boza yapılır. Yogoslavyada ise mısır unu kullanılır.
Bozanın Faydaları
Anne sütünü arttırma özelliğine sahiptir.
Zayıf ve kansız çocuklara verilmesi tavsiye edilen bir içecektir.
Yüksek oranda Karbonhidrat, protein demir, fosfor ve sodyum içerir
B ,A, B1, B2 ve E vitamini bakımından zengin bir içecektir.
Beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Zihni kuvvetlendirir ve hafızayı güçlendirir
Faydalı bakterilerin oluşumunu destekler ..probiyotik özelliğe sahiptir
Mide hastalıklarına karşı faydalıdır
Enerji verir, yorgunluk hissini ortadan kaldırır, bitkinlik ve halsizliğe iyi gelir
Laktik asit içeriğiyle bağırsak florasını düzenler
Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar
Gribal enfeksiyonlara karşı faydalıdır
Gebelikte mide sorunu yaşayanlara önerilmektedir
Hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir
Öksürüğe karşı faydalıdır.
Cildi güzelleştirir ve cilt sağlığını korur
Kilo problemi yaşayanların fazla tüketmesi önerilmez. kilo aldırabilir.

Boza Nasıl Yapılır
Malzeme
3 Su bardağı ince bulgur
2 kahve fincanı beyaz pirinç
3 Su bardağı toz şeker
Kibrit kutusu büyüklüğünde yaş maya
Bozanın Hazırlanışı
Bulguru bir gün önceden ılık ve bol suda ıslatın. ertesi gün içine pirinci ekleyerek lapa olana kadar kaynatın ve blendırdan geçirip süzün. süzdüğünüz suyun içine şekeri ilave edip şeker eriyene kadar kısık ateşte karıştırın. daha sonra ocaktan alın ve ılımaya bırakın. fakat arasıra karıştırmanızda fayda var..
Ilıdıktan sonra içine mayayı koyun. ama mayayı ılık suda eriterek ekleyin..daha sonra karışımın üzerini kapatarak 3 gün boyunca bir kenarda bekletin fakat ara sıra karıştırın. karışımın üzerinde kabarcıklar oluşmaya başlayacak bu kabarcıklar bozanın hazır hale geldiğine işarettir. artık bozayı buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Bozayı soğuk olarak servis ediniz. servis ederken üzerine sarı leblebi koyabilir ve tarçın serpebilirsiniz.
Boza buzdolabında 15 gün boyunca bozulmadan muhafaza edilebilir.
Aşırı tüketilmesi durumunda ishale sebep olabilir.
Bozanın bulgurdan yapıldığını bilmiyordum. boza denince nedense sütten yapıldığını düşünürdüm. Açıkçası o kadar faydalı olduğunu da hiç düşünmemiştim.
boza gerçekten anne sütünü arttırıyor. benim üçüncü aydan sonra sütüm azalmıştı.bebeğim sürekli ağlıyordu. doymuyordu. annem bozanın iyi geldiğini duymuş evde hazırladı.gerçekten sütümü arttırdı. sütü azalan annelere tavsiye ederim. bu arada paylaşım için teşekkürler. diğer faydalarını da öğrenmiş oldum.
bozanın tarifini ararken sitenizle tanıştım. çok iyi bir site. emeğinize sağlık. en ayrıntılı ve güzel tarifi siz vermişsiniz. teşekkürler. bu arada bozanın bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum. bunu da öğrenmiş oldum. babam çok seviyor bozayı şeker bayramı için hazırlayacam . faydalarını okuduktan sonra bol bol yapacam artık 🙂 bu arada melda hanıma da teşekkür ederim sütü arttırdığını teyit etmiş ve tavsiye etmiş. ablamın da sütü az geliyor. ona da tarifi vereyim bol bol yapıp içsin 🙂