Bronşite iyi Gelen Bitkiler
Meyan Kökü: Meyan kökünün akciğer hastalıklarına karşı kullanımı çok eski tarihlere dayanır. Öksürüğü kesici, bronşları rahatlatıcı ve balgam söktürücü etkilere sahiptir. Boğaz ağrılarını dindirici, ferahlatıcı özelliklerin yanı sıra, karaciğer hücrelerini koruma özelliği taşır. İçerdiği glirizin ve flavorid maddelerinin İltihap giderici etkileri vardır. Uçuk tedavisinde de kullanılabilir. meyan kökü çayı bronşite karşı günde bir fincan olmak üzere içilebilir
Zencefil: Dalları kullanılan sarı renkli bir bitkidir. Öksürüğe iyi gelir. Balgam söktürücü etkisi vardır. Mide üşütmelerinde de faydalıdır.Zencefil tozu Bal ile karıştırılarak kullanılabilir. Ayrıca 100 gr zencefil 100 gr zerdaçal ile karıştırılıp 1 kilo bala katılır, aç karına günde 3 defa 1′er çorba kaşığı olmak tüketilir
Buğday: Öksürüğe karşı etkilidir. 1 çorba kaşığı dolusu buğday tanesi, 2 fincan suda haşlanarak süzülür ve suyu birkaç günde bir içilir.
Salep: Göğsü yumuşatıcıdır. Öksürük ve bronşitte faydalı bir bitkidir.
Sarımsak: Pişirilerek yenmesi halinde ses kısıklığına iyi gelir, müzmin öksürüğü keser. Soğuk algınlığından ileri gelen göğüs ağrılarını da dindirir. A ve C vitamini içermektedir. Solunum sisteminde antibakteriyel etkiye sahiptir.
Ayva: 40 gr ayva çiçeği, 1 litre suda çay gibi kaynatılır, yemek aralarında 1′er bardak ılık olarak içilir.
Isırgan Otu: Isırgan tohumları, suyu sıkılmış üzüm ile suda kaynatılarak, her gün 1 çorba kaşığı içilmelidir. Böylece boğazı yumuşatıp, balgamı söktürmek mümkün olur. Mide ve göğsün de temizlenmesi sağlanmış olacaktır.
Bronşite iyi Gelen Diğer Bitkiler
Bu tür durumlarda, balgam söktürücülüğü mukoza koruyuculukla bağdaştırabilen ve böylece iltihaplı dokuları rahatlatabilen, genelde öksürüğe karşı kullanılan bitkiler faydalıdır. Bunlar; öksürükotu, keten tohumu, kestane yaprağı, kekik, hatmi, meyan kökü, ıhlamur, atkuyruğu, kediotu kökü, ısırganotu, çıbanotu, sarı kantaron, ebegümeci, ayrıkotu kökü, adaçayı ve soğan olarak sıralanabilir. Ayrıca, ökaliptüs ve adaçayı ile solunum yolu tedavisi yapılabilir.
Bitkisel Tedavi Önerileri
* Öksürükotu, leylak çiçeği, ıhlamur ve atkuyruğu ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır. 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 kere 1 bardak sıcak çay balla tatlandırılır ve yudumlanarak içilir.
* Mürver çiçeği ve ıhlamur, ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır. 2 tatlı kaşığı mürver çiçeği ve ıhlamur 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlenir ve süzülerek içilir. ardından yatarak üstünüzü örtüp terlemeniz gerekiyor
* 2 ölçek mürver çiçeği, 2 ölçek boyotu, 1 ölçek civanperçemi, 1 ölçek kekik, ince kıyılarak karıştırılır. 4-5 yemek kaşığı dolusu (20 gr) bitki, 1 litre beyaz şarabın içinde 8-10 dakika ağır ateşte kaynatılır, süzülür ve saat başı 1 yemek kaşığı alınır.
* Taze limon suyu ve balla hazırlanan sıcak limonata rahatlatıcıdır.
* Pelinotu çayı, saat başı bir tatlı kaşığı alınır. Akciğer iltihaplarında iyi sonuç verir.
* Balgamın böbrekler üzerinden atılabilmesini sağlamak için, günde 2-3 bardak adaçayı, 1-2 hafta süreyle içilebilir.