Demir Eksikliği Belirtileri
Çay demir eksikliği yapar mı sorusundan önce demir eksikliğinin belirtileri kişiden kişiye değişebileceğini söylemek gerekir. Demir eksikliğinin genel belirtileri arasında halsizlik, kronik yorgunluk, dil ve boğazda sık iltihaplanma, konsantrasyon güçlüğü ve sinirlilik hali gösterilmektedir. Demir eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatır ve kişinin okulda ya da işteki performansını düşürür. Bu yüzden demir eksikliği yaşamamak için tükettiğimiz gıdaların demir eksikliğine yol açıp açmayacağına dikkat etmemiz gerekir.
Çay Ve Demir Eksikliği
Çayın içeriğinde bulunan bileşikler (tanenler veya tannik asit olarak adlandırılanlar), demir emilimini zayıflatır. Bu bileşikler, demir mineralini bağlayarak demirin vücut tarafından emilimini engeller. Bu nedenle, aşırı miktarda çay tüketmek veya yemeklerle birlikte tüketmek demir emilimini olumsuz etkiler.
Hamilelik ve doğurganlık dönemi, böbrek yetmezliği veya düzenli diyaliz tedavisi gören kişiler vücuttaki demir seviyesini azaltır. Bu hastalıklara sahip olanlar, diğer kişilere göre daha yüksek demir eksikliği riski taşırlar. Bu nedenle, çayın demir emilimini azaltıcı etkilerini dikkate alarak, bu kişiler çay tüketimine dikkat etmelidir. Bu kişiler, çayı kontrollü bir şekilde tüketerek demir seviyelerini korumaya özen göstermelidirler. Ayrıca çölyak ve Crohn gibi hastalıkları olan kişilerde çay tüketimine dikkat etmelilerdir.
Bitkisel kaynaklardan gelen demir (non-heme demir) ile hayvansal kaynaklardan gelen demir (heme demir) arasında farklılıkları vardır. Bitkisel kaynaklardan gelen demir, zaten daha düşük emilime sahiptir ve çayın etkisiyle daha da azalır. Hayvansal kaynaklardan gelen demir bu etkiden daha az etkilenecektir
Çay Demir Eksikliği Yapar Mı?
Düzenli olarak çay içmenin demir oranında bir değişikliğe yol açmaz. Ancak günde 4-5 bardaktan fazla çay tüketmenin demir seviyesini olumsuz etkiler.
Demir seviyesi normal kişilerde, çayın demir seviyesi üzerindeki etkisi daha azken, halihazırda demir eksikliği yaşayanlarda daha fazla etkiye yol açabilmektedir.
Uzmanlar, düzenli olarak çay içenlere, çayın demir üzerindeki olumsuz etkisini azalmak için, demirin vücut tarafından emilmesini arttıran C vitamini bakımından zengin meyveleri tüketmelerini tavsiye etmektedir.
Ayrıca demli çay ya da çayın uzun süre demlenmesi bardak başına tüketilen “tanen” miktarını arttırır. Bu da demir üzerinde daha olumsuz bir etki yaratacaktır. Ayrıca siyah çay demir seviyesini yeşil çaydan daha fazla düşürmektedir. Çay içmek alışkanlığını bırakamıyorsanız en azından yeşil çaya veya çok demli olmayan açık çaya yönlenebilirsiniz.
Çay demir eksikliği yapar mı sorusuyla ile ilgili daha fazla bilgi için google araması yapabilirsiniz.