Zambakgiller ailesinin bir mensubu olan çiğdem otu zehirli bir bitkidir ve farklı farklı renkler de açabilmektedir. 10 cm ve 30 cm büyüklüğünde ki bu bitki, sonbahar ayında çiçek açmaktadır. Nemli ortamları seven bu bitki, şeker, tanen ve yağ maddelerini içinde barındır.
Çiğdem Otunun İnsan Sağlığına Faydaları
Kabızlık sorunu yaşayanlar için özellikle tavsiye edilen çiğdem otu, idrar söktürme özelliğine de sahiptir. Gut hastalığında çekilen ağrıların azalmasına da sebep olan bu bitki, doğal bir ağrı kesicidir. Romatizma hastalığının tedavisinde de etkili olan çiğdem, zehirli alkaloitler barındırdığı için insan sağlığı içinde zararlı olabilmektedir. Bu yüzden, doktor tavsiye üzerine kullanılması tavsiye edilmektedir.
Çiğdem Çayı Nasıl Hazırlanır?
Bal, Biberiye, Defne, Çiğdem ve Nane temin etmeniz gereken malzemeler arasındadır. Çiğdem çiçeklerinin güneşte kurutulması gereklidir. Kurutma işlemi tamamsa, kurumuş çiğdem çiçeklerini, iki tutam miktarında ki naneyi, yarım tutam Defne ve yarım tutam Biberiyeyi 15 dakika kadar kaynatınız. Çayınız hazır ve az miktarda bal katarak bu çayı daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Çiğdem çayı ağrı kesme özelliğine sahiptir ve böbrek iltihaplarına da iyi gelir.
Çiğdem Çiçeği Kullanımı
Çiğdem kökünü dilimleyin ve 25 – 30 gram çiğdem kökü 600 mit. Su içinde 2 gün kısık ateşte ısıtınız. Böylelikle çiğdem şurubunu elde etmiş olacaksınız. Yarım çay kaşığı olarak günde üç kez tüketilmesi tavsiye edilir; ama doktor gözetimi altında alınması hususunu kesinlikle göz ardı etmemenizi hatırlatmak isteriz.