Çin greyfurtu ( Pomelo ) Nedir?

Kimi zaman Ağaç kavunu ile karıştırılsa da bu iki tür birbirinden ayrıdır.

Ağaç kavunu şekil olarak Pomelo’dan daha küçüktür ve ekşi, acımsı bir tada sahiptir; bu sebeple de pek yenilmeyip daha çok hamur işlerinde kullanılmaktadır. Oysa ki, Pomelo tad olarak tatlı greyfurt meyvesine benzer bir meyvedir.

Pomelo diğer turunçgillerin aksine asiditesi en az olan turunçgillerden biridir. Kalın bir kabuğa sahiptir. Bu kabuğun altında yenilebilir,tatlı düşük asitli portakal şeklinde meyve dilimleri bulunmaktadır.Bu dilimleri ayıran beyaz lifli zar şeklinde kısım (dilim zarları) bulunmaktadır. Bu lifli kısım kolayca ayrılır.Bu dilim zarlarıda ayrılıp genelde bu dilimler taze olarak yenmektedir. Buna karşın dilimleri birbirinden ayıran beyaz lifli segmentler ise acı tadı nedeniyle pek yenmez.

260px-Citrus_grandis_-_Honey_White

Pomelonun kabuğu ise hamur işlerinde çikolatalarda veyahut marmelat yapımında,yemeklerde

 soslarda kullanılmaktadır. Güney Asya‘da ve Amerika‘da özellikle Kaliforniya‘da sıkça yetiştirilen Pomelo. Greyfurtda göre daha lezzetli olduğu söylenmektedir. 

Güney Asya’da yetişen Pomelo türlerinde de bazı farklılıklar bulunmaktadır.Vietnam‘da 2 tür pomelo popülerken,Filipinler‘de kırmızı ve daha sulu bir pomelo varyetesi daha çok tüketilmekte ve içeceklerde kullanılmaktadır.Pomelodan ayrıca burada dip sos yapımında yararlanılır.

Tayland pomelosu da tatlı bir tada sahip olup taze olarak tüketilmektedir,salata ve soslarda kullanılmaktadır.

Buna karşın Malezya,Endonezya‘da talı ve ekşi tada sahip 2 pomelo türü bulunmaktadır.Meyve özü beyaz tatlı varyetesi yenirken,meyve özü pembe renkli ekşi varyete yenmekten çok sunak,tapınak süslemelerinde kullanılmaktadır.

Bangladeş‘te ise Malezya varyetelerinin tam tersine meyve özü pembe renkli varyete tatlı iken,beyaz varyete ekşi tada sahiptir.

Japonya‘da yenmesi dışında ayrıca böcekleri kovma,vücudu arındırma gibi yararları olduğuna inanılır;

Çinde  pomelo yaygın olarak yenmektedir;

Hindistan‘ın Assam eyaleti gibi yerlerinde ise tuz ve biber ile öğle yemeklerinde yenmektedir.

Manipur eyaletinde ise C vitamini kaynağı olarak görülmektedir.

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top