Çinko Eksikliğinin Sonuçları

Çinko eksikliği durumunda  zihin karışıklığı ve ruhsal problemler, beyin gelişimi eksikliği, cilt problemleri, testis veya yumurtalıkta faaliyet noksanlığı (hipogonadizm), prostat büyümesi, eklem ve kalça ağrıları, kilo kaybı ve ishal görülebilir. Vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu çinkonun tamamı besinler yoluyla alınabilir ve pek çok gıda bu minerali içerdiğinden eksikliği sağlıklı kişilerde sık görülen bir mineral değildir. Ispanak, kuzu ve sığır eti, mantar ve susam çinko bakımından zengin besinler arasında ilk sıralarda gelmektedir.

Günlük Olarak Alınması Gereken Çinko

Aşağıdaki değerler ABD merkezli Ulusal Bilimler Akademisi Tıp Enstitüsünden alınmıştır. Çeşitli sağlık koşullarına bağlı olarak bu oranlar artabilir veya azalabilir. Sizin için gerekli olan çinko miktarı hakkında en net bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.

0-6 Ay: 2 mg
6-12 Ay: 3 mg
1-3 Yaş Arası: 3 mg
4-8 Yaş Arası: 5 mg
9-13 Yaş Arası: 8 mg
14 Yaş Üzeri: 11 mg (E), 9 mg (K)
Gebelik Dönemi (18 Yaş): 12 mg
Gebelik Dönemi (19 Yaş ve Üzeri): 11 mg
Emzirme Dönemi (18 Yaş): 13 mg
Emzirme Dönem (19 Yaş ve Üzeri): 12 mg

Çinko İçeren Besinler

Ispanak: 100 gram çiğ ıspanak günlük çinko ihtiyacının %4’üne denk gelen 0.5 mg çinko içerir. Besin lifi, demir, C vitamini, K vitamini, E vitamini, kalsiyum, folat gibi mineral ve vitaminler bakımından da zengin olan ıspanağın tek olumsuz yönü fazla sodyum içermesidir.

Mantar: 1 adet orta boy beyaz mantar 0.1 mg çinko içerir. Demir, selenyum, manganez, magnezyum, fosfor ve potasyum mineralleri ve C, D vitaminleri bakımından zengindir.

Kuzu Eti: 100 gram kuzu eti günlük çinko ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar. Ancak aynı zamanda yüksek kolesterol değerine sahip olduğu için dikkatli tüketilmesi gerekir.

Sığır Eti: 28 gram sığır eti günlük çinko ihtiyacının %8’ini karşılar ancak kuzu eti gibi yüksek kolesterol ve doymuş yağ içermektedir.

Susam: 1 çay kaşığı susam tohumu 0.7 mg çinko içerir ve bu günlük çinko ihtiyacının %5’ine denk gelmektedir. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, manganez ve demir bakımından da zengin olan susamın olumsuz yönü yüksek kalori oranıdır.

Kabak Çekirdeği: 1 avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılamaya yeter. Kabak çekirdeği aynı zamanda magnezyum, potasyum, manganez, demir, fosfor ve bakır minerallerini de içerir.

Yoğurt: 100 gram yağsız yoğurtta 1 mg çinko (günlük ihtiyacın %6’sı) bulunur.

Çinko Bulunan Diğer Besinler

 Hindi eti , Karides

 Kuşkonma ,Bezelye

 Peynir,Kahvaltılık yulaf

 Kuzu ciğeri, Siyah çikolata

 Kakao tozu, Yer fıstığı

 Yengeç , Fasulye

 Badem ,Süt

 Göğüs tavuk eti  ,Kuru fasulye

 Muz, Kaju

 Enginar,Yumurta

 Kabak,  Domates

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top