Çıntar Mantarı Özellikleri ve Faydaları
Çıntar mantarı genellikle çam diplerinde ,çam ormanı açıklıklarında, çayırlıklarda, Avrupa’da yapraklı ağaç ormanlarında kendiliğinden yetişen bir mantar türüdür.ilkbahar ve sonbaharda yağmurlardan sonra ortaya çıkıyor ve hızla gelişiyor.. özellikle yoğun yağışlar sonrasında ortaya çıkıyor. keskin bir kokuya sahiptir oldukça lezzetli olan çıntar mantarının Bir çok yemeği pişiriliyor ama özellikle kavurması ve ızgarası tercih ediliyor.
Mantar gevrek bir yapıya sahiptir Kolaylıkla kırılarak küçük parçalara ayrılabilir. iri çıntar mantarlarının tadı biraz ağır olabilir.Bunu gidermek için mantar parçalara ayrılıp kapalı bir kapta bir kaç dakika su içinde kaynatılıp suyu dökülerek tadı yumuşatılabilir.
Karadeniz bölgesinin batısında sıkça yetişen ve o bölgelerin geçim kaynağı olmuş bir mantardır. bazı Yörelerde Kanlıca mantarı yada çam mantarı olarak da biliniyor. Renk olarak turuncu hatta koyu turuncu bir renge sahiptir.
Gölgede çok kalan mantarlar sarı ve turuncu tonlardayken, güneş görenlerin üstleri turuncu, altta kalan karın kısımları yeşilimsi, hatta bazen morumsu olur. İlk görüşte alışkın olmadığımız bir renk kombinasyonuna sahip bu mantar, lezzet olarak diğer mantarlardan daha lezzetlidir. vejeteryanlar için besin değeri olarak etin yerini tutabilecek bir yiyecektir.
Yağışlarla birlikte havanın ılıman seyretmesi, doğal bir mantar türü olan çıntar mantarının yetişmesine ortam hazırlar. Birçok hastalığın tedavisinde ek besin olarak kullanılır
Demir açısından zengin olan çıntar mantarı kan yapıcı özelliği sebeiyle kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye ediliyor.
Ayrıca mantarın kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitçe zengin olduğu da biliniyor.
Bazı türlerinde bağışıklık sistemini arttıran kimyasal bileşikler mevcuttur. Birçok hastalığa karşı koruma sağladığı belirtiliyor
Yağ içermediği için ve protein değeri yüksek olması nedeniyle rejim yemeği olarak da tüketiliyor.
Oldukça besleyicidir. ve aynı zamanda tok tutma özelliğine sahiptir.