Nemli toprakları seven çoban düdüğü bitkisi uzun yaprakları ile dikkat çekmektedir. Yeşil yapraklara sahip olan bu bitki, meyhaneciotu ismiyle de bilinmektedir. Lohusagiller ailesinin bir üyesi olan çoban düdüğünün sapları sivri, boyu da kısadır. Parlak bir renge sahip olan bu bitkinin çiçekleri de çana benzemektedir. Bu bitkinin kökleri alternatif tıp için oldukça önemlidir.
Çoban Düdüğünün Faydaları
Çoban düğününün insan sağlığına en büyük faydası, kabızlık sorununa iyi gelmesidir. Kabızlık sorununun yanında ateş düşürmede de etkili bir bitkidir. Öksürük hastaları içinde tavsiye edilen çoban düğünü, uyuz hastalığı içinde faydalıdır. Ne yazık ki çoban düdüğünün insan sağlığı üzerinde ki faydaları oldukça kısıtlıdır.
Çoban Düdüğü Tentürü
Çoban düdüğü tentürü için, öncelikle şeker, nar çiçeği, saf ispirto, çoban düdüğü kökünü temin etmelisiniz. Daha sonrada, Bir avuç çoban düdüğü kökünü ince bir şekilde doğrayın. İspirto ile dolu bir şişenin içine ezilmiş bir tutam nar çiçeğini koyunuz. 15 gün boyunca dinlenmesini bekleyin.
Tentürü dinlendirdikten sonra, yarım saat kadar kaynatın ve bir tülbent ile süzme işlemini yapın. Daha sonra tekrar şişeye koyun. Çoban düdüğü tentürünü bir kesme şekerin üzerine damlatın. Sirke ile birlikte damlatmanız daha etkili olacaktır. Yemek aralarında emilmesi halinde, alkol bağımlılığından kurtulabilir. Ayrıca karaciğer fonksiyonunun düzgün çalışmasını da sağlamaktadır.