Cocona ( solanum sessiliflorum ) domates , patates , patlıcan ile birlikte Solanaceae familyasına ait bir tropik çalıdır.

Güney Amerika`nın yüksek tepelerinde yetiştirilir. Küçük bir çalıda yetişen meyve, bir çekirdekten sadece 9 ayda tekrar meyve verebilme özelliğine sahiptir. 2 ayda meyve yenilebilir hale gelir. Meyvenin çiçekleri kırmızı sarı veya turuncu bir renk alabilir. Tad olarak domates ve limon karışımı bir tada sahiptir.

cocona

Ilıman bölgelerde kapalı süs bitkisi olarak da yetiştirilen Cocona oldukça duyarlı bir bitkidir. Bu sebeple kış aylarında nem oranına dikkat edilmelidir. Naranjilla gibi, coconas yaprak bitleri neme karşı oldukça duyarlı olduğundan Subtropikal bitkiler gibi, serin havaya dayanabilir, fakat don olayına dayanamaz. Yaz aylarında serin yerlerde yetiştirilmelidir.

Tohum olarak ekildiğinde 9 ay içinde meyve verebilmektedir.

Meyve tam olarak olgunlaştığında, sert ve pürüzsüz bir deriye, kırmızı, sarı-turuncu, kırmızı – kahverengi veya mor – kırmızı bir renge sahiptir ve acı bir tadı vardır .

Bir çok bölgede diğer gıdalar için tamamlayıcı olarak kullannılmaktadır. Salatlarda kullanılabilmektedir. Ayrıca baharatlı soslarda, meyve sularında dondurma yapımında ve tatlı yapımında kullanılabilmektedir.

cocona1

Cocona Meyvesinin Faydaları:

Yüksek su içeriğine (yaklaşık% 90 ) sahiptir ve meyve suları hazırlanması için oldukça elverişlidir. Cocona, demir ve vitamin B5 bakımından oldukça zengindir .

Uzun süreli saklanmak istendiğinda, meyve dondurulmuş olarak saklanır . Migrene iyi geldiği bilinen Cocona, rahatlatma özelliğine sahiptir. Geleneksel tıpta, antidiyabetik, antivenom olarak kullanılır ve yanıkların tedavisinde etkilidir.

Cocona’nın şeker derecesi oldukça düşüktür. Meyve sularında kullanılır çünkü oldukça besleyici içeriğe sahiptir.

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top