Deve Tabanı Nasıl Yetiştirilir
Günümüzde çoğunlukla ev ve iş yerleri gibi kapalı alanlarda dekorasyon bitkisi olarak yetiştirilen deve tabanı bitkisi . en iyi 20 ile 30 C arası sıcaklıklarda büyür, gölge ve yüksek nem ister. 10 C altındaki sıcaklıklarda büyümesi durur ve dondan olumsuz etkilenir. Amerika kıtası ve okyanus adaları dışında deve tabanı Akdeniz’in bazı bölgelerinde, özellikle Sicilya kıyılarında da dış mekanlarda ekilmekte ve meyveleri tüketilmektedir. İç mekanlarda yetiştirildiğinde deve tabanının çiçek verdiği pek görülmez.
Yaz sıcaklarında deve tabanının yapraklarını sık sık ıslak bezle silmek ya da yıkamak büyümesini hızlandırır ve bitkiyi tozlardan arındırır, deve tabanı nemi seven bir bitkidir. Bitkinin çok soğuk olmayan ve dinlendirilmiş su ile sulanması önerilmektedir. Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesi deve tabanı için çok uygun iklim şartlarına sahiptir fakat ülkemizin diğer tüm bölgelerinde de yetiştirilebilir
Bitki direk güneş ışığına uzun süre maruz kalmamalı aynı zamanda uzun süre gölgede de bırakılmamalı. gün ışığı alması dengelenmelidir. Sabah ve akşamüstü güneşleri deve tabanı için uygundur, bunun dışında bitki makul derecede gölgeli bir mekanda tutulabilir. Nemli hafif rüzgar ile havalandırmak da deve tabanı için çok iyidir, uygun hava koşullarında bitki balkon ya da cam kenarında bundan faydalandırılabilir.
Deve tabanı köklerini çok geliştiren bir bitkidir, dolayısıyla köklerinin rahat edeceği genişlikte saksılarda tutulmalıdır.
Çoğaltma İşlemi Nasıl Yapılır
Uzun bir dalını en az üç boğumlu parçalara ayırıp parçaları suda bekletin. Dalların yarısı su dışında kalacak kadar uzun olmalıdır.. Eğer sık sık güçlü ılık esintiler alırsa köklenme hızlı olur. Suyu haftada bir defa mutlaka değiştirin.Kökler 10 cm uzayınca toprağa dikin.
Kökten ayırma yönetimi uygulaması yeterince güçlenmiş dip sürgünlerini ayırmayı toprak değiştireceğiniz zaman yapmalısınız.
Çelikle çoğaltma için neler yapılmalı yukarıda suda köklendirmede tarif ettiğim gibi parçaları direkt toprağa dikebilirsiniz. Bu usulde ılık esintilerin aşırı nemli ve sürekli olması şart. Yoksa köklenme aylar sürer, filizlenmesi bir yıl sonra olur.
Suda köklendirme de ve çelikle çoğaltma da gövde tek boğumlu parçalara da ayrılabilir. Bu biraz riskli. Parçaları önce suda köklendirmek tavsiye edilir. Önce suda köklendirerek veya direkt olarak toprağa diktiğiniz de parçanın yeşil derisinin bir kısmı açıkta kalabilmeli, ışıktan faydalanabilmelidir.

Deve tabanı bitkinizin çiçek açması ve meyve vermesi için dış mekanda yetiştirmelisiniz. iç mekanda yetiştirilen deve tabanı çiçek vermez.