Diş Otu (Khella) Nedir?
Maydanozgiller familyasındandır. Eskiden çiçek sapları kürdan olarak kullanılırken meyve çayı da böbrek taşlarına karşı kullanılmıştır. Tarihte ilk defa ilmi araştırmalar 1879’da Mısırlı Mustafa Efendi tarafından yapılmış ve Böbrek ve mesane taşlarını düşürmek için kullanılmıştır.
Bitkinin asıl vatanı Doğu Akdeniz ülkeleri olup zamanla dünyanın hemen her yöresine yayılmıştır. Amoni kelimesi Ammos’dan türemiş olup kum anlamına gelir. Çünkü bitki kumlu yerlerde yetişir. Visnaga kelimesi ise çift sivri kelimesinden türemiş olup çiçeklerinin şemsiye ve şemsiyeciklerden oluştuğuna işarettir.
Bitkiye diş otu veya kürdan otu denmesinin sebebi çiçek saplarının kuruduktan sonra kürdan olarak kullanılmasıdır
Diş otunun çiçekleri olgunlaşıp meyveye dönüştükçe şemsiyecik sapları da sertleşerek odunsu bir hal alır ve meyveleri dövülerek ayrıldıktan sonra şemsiyecik sapları kürdan olarak kullanılmak üzere toplanır.
Diş Otu (Khella) Faydaları
-
Başta pigment bozukluğundan dolayı ortaya çıkan hastalık Lökoderma (deride beyaz lekelerin oluşması) ve sedef hastalığına karşı kullanılır.
-
Derinin rengini düzenleyicidir
-
İltihaplanmayı önleyici özelliğe sahiptir
-
Gaz gidericidir
-
İştah açıcı özelliklere sahiptir.
-
Göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile ortaya çıkan nöbet haline faydalıdır
-
Astım, boğmaca, yüksek tansiyon ve kalbin yavaşlamasına karşı etkilidir
-
Halk arasında kalp, akciğer, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, mesane ve böbrek kramplarına karşı kullanılmaktadır
-
Kalp kaslarında kan akışı rahatsızlıklarında etkilidir
-
Kalp anjini hastalığında etkilidir
-
Herhangi bir gerginlik sonu astım rahatsızlığı söz konusu ise diş otu kullanılabilir
-
Böbrek taşı sancısına karşı faydalıdır
Diş Otuyla İlgili Araştırmalar:
1) İlk araştırmayı Mısırlı Mustafa Efendi 1879 yılında yapmış ve mesane ve böbrek taşlarına karşı etkili olduğunu tespit etmiştir.
2) Berlin Charite Üniversitesinde Prof.Sauerburch böbreklerde sürekli oluşan taşa karşı tedavi denemeleri yapmış ve 1945’te koroner damarlarını ve damarları genişletici olduğunu tespit etmiştir.
3) W.J.Geothe Üniversitesinin Farmakolojik Biyoloji enstitüsünde (İnstitut für Pharmazeutische Biologie, Universitat Frankfurt Main) Rauwald ve ekibi Diş otu tohumunun birleşimindeki Khellin, Visnagin ve Visnadin ile tedavi denemesi yapmışlar ve bunlardan Visnadin’in Kalsiyum üzerine etki ettiğini ve böylece kalp damarlarını (koroner) açtığını tespit etmişlerdir.
4) Dr.Friedrich Bossert ve ekibi 1952’de Diş otu tohumundan elde edilen Khellin’den sentetik yeni madde elde etmek için 1980’e kadar uzun bir araştırma ve deney ve de testler sonucu Nifedipin adı ile anılan yarı sentetik madde elde etmiştir. Bu yarı sentetik madde Türkçe halk arasında dilaltı anlamına gelir ve Farmakolojik ismi Adalat’tır. Bu ilaç özellikle koroner yetmezliği ve Angina pektoris’e karşı kullanılır.
5) Khellin’in kramp çözücü özelliğini Uhlen Brock ve ekibi 1953’de Visnadin’in koroner kan akışını artırıcı özelliğini, Kukuwa ve ekibi 1967, Mast ve ekibi 1974 ve Erbring ve ekibi 1967’de yaptıkları araştırmalarda belgelemişlerdir.
Çayı:
Yarım kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300ml kaynar su ilave edilir. 10-15dk demlenmeye bırakıl-dıktan sonra süzülerek içilir.
UYARI :uzun süre içilmemelidir
Koroner yetersizlik çayı;
40 gr Alıç yaprak ve çiçeği
15 gr Diş otu tohumu
15 gr Civanperçemi otu
10 gr Mübarek otu
10 gr Süpürge otu
10 gr Arnika çiçeği
Tüm bitkiler karıştırılıp kaynamış suya eklenir ve 5 dakika demlenir.