Çemen otu tohumunun yaklaşık yarısı mucilage adı verilen çözünebilen liflerden oluşur. Tohum, kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olan altı çeşit bileşik içerir. Çemen Otu aynı zamanda kandaki HDL (iyi kolesterol) seviyesini de artırıp, total kolesterolü düşürür ve böylece diyabetiklerde en yüksek risk olan kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Soğan (Allium cepa):
Soğan, özellikle de soğanın kabuğu, son derece zengin bir kuersetin -Diyabetik Retinopati gibi, Diyabet hastalarında sık görülen göz sorunlarında etkili bir bileşik- kaynağıdır.
Fasulye
Yapılan çok sayıda araştırma, lif bakımından zengin yiyeceklerin, özellikle de fasulyelerin, (soya. barbunya, yeşil ve siyah fasulye) öğünlerden sonra kan şekerinin yükselmesini en aza indirgediğini ve daha sonra da kan şekerinin düşmesini geciktirdiğini ve bu sayede kan şekerini istenilen seviyede tuttuğunu göstermiştir.
Sarımsak (Allium sativum):
Soğan gibi, sarımsağın da mükemmel bir kan şekeri kontrol özelliği vardır. Eğer yapabiliyorsanız sarımsağı çiğ yiyin, ya da yemeklerinizin içinde pişirin.
Makadam yemişi (Macadamia):
İkinci tip diyabet hastalarına 1986 yılından beri önerilen diyet tavsiyelerinde gereken kalorinin %15 ila 20’sinin proteinlerden, % 35’den daha azının yağlardan ve %55-60’ının da karbonhidratlardan alınması uygun görülüyordu. Yapılan son çalışmalar, karbonhidratlar yerine alınacak bazı sağlıklı yağların -tekli doymamış yağ asitleri (TDYA)- Kolesterol seviyesini yükseltmeden kan şekerini kontrol altında tuttuğunu göstermiştir. makadam yemişi bu açıdan diyabete oldukça faydalıdır.
Hatmi çiçeği (Althaea offitinalis):
Hatmi çiçeğinin kökleri, pektin olarak bilinen çözünebilen bitkisel lifler bakımından zengin bir kaynaktır. Pektin kullanımı, kan şekeri seviyesini düşürmek için en etkili yolardan bir tanesidir. Hatmi köklerini gece boyu ağır ağır kaynatın ve bir fincan için. Diğer zengin pektin kaynaklan havuç, kuşburnu, elma ve incirdir.
Yerfıstığı (Arachis hypogaea):
Fasulye gibi yerfıstığı da kan şekerini düşürücü özelliğe sahiptir. Her ne kadar yağ oranının yüksek olması nedeniyle çok sıcak bakılmasa da günde bir, az miktarda tüketilmesi tavsiye ediliyor
Çay (Camellia slnensls):
Hintli araştırmacılar, siyah çayın anti-diyabetik özellikler taşıdığını yaptıkları araştırmalarla göstermişlerdir. Araştırmalar, laboratuvar hayvanlarına verilen siyah çay özütünün kan şekerini hatırı sayılır derecede düşürdüğünü ortaya koymuştur. daha fazla yarar sağlamak için, çayınıza kan şekerini düşürücü özellikleri olan bazı baharatları da ekleyebilirsiniz.
Defne (Laurus nobilis) ve diğer baharatlar:
Amerikan Tarım Bakanlığından Dr. Richard Anderson, yarım çay kaşığı gibi çok az miktarlarda kullanılması halinde dahi, defne yaprağının vücudun insülini çok daha verimli kullanmasına yardımcı olduğunu göstermiştir. Laboratuvar hayvanlar ile yapılan deneyler de, defne yaprağının kan şekerini düşürdüğü görülmüştür.
Gurmar (Gymnema sylvestre):
Hindistan’da hakkında en az dört tane araştırma yapılmış olan bu bitki, folklorik Hint tedavi yöntemleri içinde, Diyabet tedavisinin en gözde bitkisidir. Bu bitkinin çayının vücutta insülin üretimini hızlandırdığı sanılmaktadır. Aynı zamanda, pankreastaki insülin üretici hücreler olan Langerhan adacıklarını da çoğalttığına dair ilgi çekici kanıtlar vardır.