Düğün çiçeğigiller ailesine ismini veren bu bitki, otsu bir bitkidir ve 400 civarı farklı türü bulunan bu ailenin ortak adıdır. Bu bitkinin çiçekleri Mart ile Mayıs ayları arasında açmaya başlar ve yaz dönemin de büyük bir alana hükmeder. Bazı türleri su içinde de yetişebilmektedir ve bu türlerin iki farklı yaprak türü bulunur: geniş yüzen yapraklar ve su altındaki ipliksi yapraklar.
Bazı türleri parlak ve büyük çiçeklerden oluştuğu için bahçecilikte de yetiştirilir. Önemli süs bitkileri arasında birkaç türü bulunur. Bu çiçeğin yaprakları, parçalı, böbreksi-şerit halinde ve oymalı olur. Çiçekleri ise, bir bitki de 50 çiçek görülebilirken bazı türlerin de ise tek çiçek görünür. Taç yaprakları türden türe göre değişkenlik gösterir ve bu renkler, mor, beyaz, sarı, kırmızı ve yeşildir. Taç yaprakların boyu maksimum 26 mm kadardır. Bazı türlerinde bal özü bulunur ve çoğunluğunda pul ile örtülüdür.
Düğün çiçeklerinin hemen hepsinin çiftlik hayvanları üzerinde ölümcül tehlikesi bulunur. Bunun nedeni de zehirdir. Bu yüzden özellikle çocuklardan uzak tutulması gerekir.
Düğün Çiçeğinin Faydaları
Başta yer alan yaralara iyi gelen düğün çiçeği, bağırsak da ki kurtları yok etmede de etkilidir. Ciltte yer alan kabarcıkların giderilmesinde de kullanılır. Düğün çiçeğinin faydaları kısıtlıdır ve kesinlikle doktor gözetimi altında kullanılmalıdır.