Ekmek ağacı ⇔ Bread fruit⇔

  Ana vatanı Hint Okyanusu‘nun doğusu ve Büyük Okyanus‘un batısındaki adalar olan bir ağaçtır.. Dutgiller (Moraceae) familyasına dahil Artocarpus cinsinin bir üyesidir.

⇔ Ekmek ağacının meyvesini ilk kez  18. yüzyılın sonlarına doğru, Karayiplerdeki Britanya kölelerine ucuz ve yüksek enerjili bir besin kaynağı bulmak üzere yola çıkan  HMS Bounty’nin kaptanı Teğmen William Bligh toplamıştır.

Ekmek ağacının  Meyvesi iyice olgunlaşmadan önce beyaz etli ve biraz unludur. Ekmek gibi fırında pişirilerek yenilebildiği gibi haşlanarak veya değişik şekillerde pişirilerek de yenir.  Ayrıca dilimlenip, güneşte kurutularak öğütülür ve bu undan ekmek ya da muhallebiye benzer tatlılar da yapılır

cooking-_uezabreadfruit-fried-slices

Çiğ meyvenin tadının patatesi andırır.  Ekmek ağacının meyvesi o yörelerde yaşayan yerlilerin temel gıdalarından biridir.  Ayrıca yerliler bu ağacın iç kabuğunun ilflerinden çok sağlam kumaşlar dokurlar ve gövdesinden de ev eşyası ve kano yaparlar.  Dış yüzünden çıkan sıvıyı da kanolardaki delikleri kapatmakta kullanılırlar.

BreadfruitBread-Fruit-Curry-Del-Maluwa-daily-food-receipes-com

Yılda iki yada üç kez ürün veren bu ağacın meyvesi öncelikle yeşil olur. Sonraki sreçte kahverengi yada sarıya dönüşür. Meyveler gövdenin her yerinden çıkar. Meyvesi bir kavun iriliğinde, dış rengi sarı-yeşil, ağırlığı ortalama 1-3 kilodur.

Meyvenin üzerinde düzensiz serpili pullar vardır. Meyvenin eti açık sarıdır. içeriğinde % 25 kadar nişastalı maddeler içerdiğinden çeşitli şekillerde pişirildiği gibi nişastanın fermantasyonu ile biraya benzer içkiler de yapılır.

Çiçekleri bir eşeyli ve bir evciklidir; erkek çiçekler kalın, yuvarlak, dişi çiçekler ise süngerimsi yuvarlak ve dikenli topaklar halinde aynı bitkide bulunur.

Yetişmesi için tropik bir iklime ihtiyacı olan ekmek ağacı özellikle kuvvetli toprakları sever.

Üretilmesi köklerinden yayılan filizler aracılığı ile yapılır ve altı yaşına geldiği zaman 6 m. yüksekliğini bularak, bütün sene ürün verir.

Ekmek ağacının bir diğer özelliği de gövdesinden akıttığı sıvılarıdır. Ekmek ağacının gövdesinde açılan yaralardan latekse benzer bir sıvı akar. bitkinin her yerinde zamk yapmaya yarayan sütlü bir sıvı vardır.

Ekmek ağacının odunu kağıt yapımında kullanılır. bu ağaç Malezya, Hindistan ve Antiller’de yetiştirilir.

Bu meyvenin özellikle A.non seminifera, A. apyrena, A. aravei, A. puern, A. Roru ve A. Rorotoma cinsleri önemlidir.

  

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top