Fosfor Hangi Besinlerde Bulunur

Faydalı vitamin ve mineraller arasında arka sıralara atılan fosfor, en faydalı minerallerden biri. Vücuttaki en verimli 2. mineral olan fosfor, vücut ağırlığınızın %1`ini kaplıyor.

Vücudunuzda fosfor eksikliği meydana geldiğinde kemiklerde zayıflama, eklem ağrıları, diş çürümesi, iştahsızlık , halsizlik, kilo kaybı ve çocuklara büyümenin yavaşlamasına  neden olur.

Soya Fasulyesi: K vitamini, tiamin, riboflavin, demir, fosfor, potasyum ve bakır içeren soya fasulyesinin 100 gramı günlük magnezyum ihtiyacının %70’ini karşılar.

Et, süt ürünleri, fındık, ay çekirdeği, pirinç , baklagil ve patates önemli fosfor kaynaklarından bazılarıdır

maden suları, pırasa, mısır, meyveler ve meyve suları fosfor minerali açısından zengin besinlerdir.


 Fosfor Minarelinin Faydaları

Fosforun en temel görevlerinden biri kemiklerinizi güçlü kılmaktır. Vücudunuzda bulunan fosfor miktarının %85`i kemiklerinizde bulunur ve kalsiyumla birlikte kiklerinizi güçlendirir.

Fosfor açısından zengin bir beslenme şekli kemiklerinizdeki mineral yoğunluğunun azalmasını önlerken osteopeni ve osteoporoz gibi kemik rahatsızlıklarında kemik yoğunluğunu arttırır.Fosfor minerali sindirim sistemi ve metabolizma için de oldukça önemlidir. Niyasin ve riboflavin, enerji, ruh hali ve nörolojik fonkiyonlar için gerekli B vitaminleridir.

Vücudun bu vitaminlerin emilimini gerçekleştirmek için fosfora ihtiyacı vardır. Fosfor eksikliği durumunda B vitamini ihtiyacı karşılanamaz.

Ayrıca fosfor hazımsızlık, ishal ve kabızlık gibi sindirim problemlerini de gidererek metabolizmanın düzgün işlemesini sağlar.

Vücudun düzgün işleyebilmesi için temel besin maddesi proteindir ve fosfor protein sentezinde oldukça önemli bir mineraldir.

Fosfor, vücudun proteinleri metabolize etmesine yardımcı olur ve protein hücre gelişimi ve onarımında kullanılır. Böylece vücut güçlenir ve istenmeyen bir kilo kaybının da önüne geçilir.

Vücudunuzdaki hormonların dengesini sağlayan fosfor, hormon sağlığınız açısından da büyük önem taşır. regl döneminde ve mensturasyon döngüsü sürecinde şiddetli ağrılar ve sancılar çeken kadınlar fosfordan zengin gıdalar tüketmelidir

Hormonların dengelenmesi, regl döneminde ortaya çıkan tatsız belirtileri ortadan kaldırır. Hormonların dengelenmesi için ise, fosfor endokrin sistemiyle etkileşir ve hormonların sentezini ve salgılanmasını düzenler.

Adonezin trifosfat (ATP) enerji açısından vücut için en önemli enzimdir. ATP parçalandığında kimyasal enerji taşır. Fosfor, ATP’yi oluşturan en önemli bileşenlerden biridir.

Fosfor yoksunluğunda hücrelerinize enerji taşıyacak ATP’ye sahip olamazsınız ve kendinizi yorgun uyuşuk başlarsınız.

Fosforla birlikte hücreleriniz gereksinim duydukları enerjiyi alır ve kendinizi enerjik hissedersiniz.

İnsanlar kuvveti ve gücü proteinle özdeşleştirseler bile, güçlü olmanıza yardım eden bir çok besin maddesi bulunuyor.

Fosfor kas zayıflıklarıyla ve yorgunlukla mücadele eder ve böylece fit ve aktif kalabilirsiniz.

Kramplara da çok iyi gelen fosfor, spor sonrası kas ağrılarına da oldukça faydal.

Büyüme çağındaki çocuklar bilişsel büyüme ve gelişme için fosfor mineraline ihtiyaç duyar.

Fosforun beyin fonksiyonları açısından bu kadar önemli olmasının bir başka sebebi de, yayları bir araya getirerek hücre çeperini oluşturan fosfo lipid üretmesi.

 

 

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top