Su teresi, yüksek iyot içeriğine sahiptir. Bu nedenle guatr tedavisinde kullanılmaktadır. – 2 yemek kaşığı su teresi – Yeteri kadar su
Yapılışı: – Su teresi biraz su ile karıştırılarak hamur haline getirilir. – Elde edilen hamur boyun bölgesine yapıştırılır. – Ciltte yaklaşık 15 ya da 20 dakika kadar bekletilmesi önerilir. – Ardından su ile durulanır.
2.
Keten tohumu
İhtiyacınız olanlar: – 2 yemek kaşığı keten tohumu tozu – Yeterince su
Yapılışı: – Keten tohumu tozu ve biraz su karıştırılarak hamur haline getirilir. – Elde edilen hamur boğaz üzerine uygulanır. – Ciltte yaklaşık 20 ya da 25 dakika kadar bekletilmelidir. – Daha sonra cilt temiz ve ıslak bir bez ile temizlenebilir. – Keten tohumu boğazda oluşan şişliklerin hafiflemesine yardımcı olur.
3.
Karahindiba yaprakları
İhtiyacınız olanlar: – Bir avuç karahindiba yaprağı – 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Yapılışı: – Bir hamur yapmak için karahindiba yaprakları ezilir. İçerisine biraz su eklenerek karıştırılır. – Ardından biraz da eritilmiş tereyağı eklenir ve karıştırılmaya devam edilir. – Elde edilen karışım biraz ısıtılır. – Karışım ılık hale geldikten sonra boyun bölgesine uygulanır. – Ciltte yaklaşık 15 ya da 20 dakika kadar bekletilmelidir. – Her gün düzenli olarak 2 hafta boyunca uygulanması önerilir.
4.
Kuzukulağı
İhtiyacınız olanlar: – Bir avuç kuzukulağı yaprağı – 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: – Kuzukulağı yaprakları ezilerek hamur haline getirilir. – Elde edilen hamurun içerisine biraz zeytinyağı eklenir ve iyice karıştırılır. – Karışım boyun bölgesine uygulanır. – Yaklaşık 15 ya da 20 dakika bekletilmesi önerilir. – Ardından su ile yıkanır ve kurulanır.
5.
Sarımsak
– Sabahları 3 ya da 4 adet çiğ sarımsak çiğnenebilir. – Domates, soğan, zeytinyağı ile birlikte de tüketilebilir. – Salata sosu yapmak için maydanoz ve limon suyu ile çiğ sarımsak kullanılması önerilir. – Çiğ kıyılmış sarımsak, tereyağlı ekmeğe serpilerek de tüketilebilir.
6.
Selenyum zengin gıdalar yiyin.
İyot eksikliği guatrın ilk nedenidir. Bu nedenle var olan selenyum eksikliği giderilmelidir. Selenyum açısından zengin gıdalar beslenme düzenine dahil edilmelidir.
Selenyum bakımından zengin gıdaların listesi – Kabuklu deniz ürünleri; istiridye, midye, karides, yengeç – Böbrek – Karaciğer – Brezilya fıstığı – Ayçiçeği tohumları – Balık: ton balığı, pisi balığı, sardalye, somon – Et: sığır eti, kuzu eti, domuz eti – Tavuk ya da hindi – Yumurta – Mantar – Tahıl: buğday tohumu, kahverengi pirinç, arpa ve yulaf – Soğan