Güneş Gülü Bitkisi

İçindekiler : Karbosioksi, Naftokinon

Güneş gülünün bilinen 150 türü mevcuttur ve bunların yetiştiği yöreye göre iki gruba ayırmak mümkündür.
1) Ilıman iklimde yetişen Güneş gülleri; Yuvarlak yapraklı ,  Uzun yapraklı  ve Orta yapraklı Güneş gülü;
2) Tropik ülkelerde yetişen Güneş gülleri; Madagaskar  , Asya   ve Büyük (Afrika) Güneş gülü

Genellikle Avrupa ve Rusya’da yetişen Güneş gülü kullanılırken zamanla bunun tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalınması ve ılıman ülkelerde yetişen türlerin yetiştirilmesinin zor olması nedeni ile bugün genellikle Büyük Güneş gülü yetiştirilmekte ve bu da natürel ilaç yapımında kullanılmaktadır. Madagaskar Güneş gülü ile Büyük Güneş gülü birbirine çok benzediklerinden pek ayırt edilemezler ve aynı şekilde kullanılırlar.

 

Güneş Gülünün Faydaları

  • Spazm çözücüdür.

  • Öksürüğü kesici etkisi ile başta boğmaca gibi öksürüklü hastalıklar olmak üzere astım ve bronşitte de faydalıdır.

  • Farenjit ve larenjitte faydalıdır.

  • Vereme karşı etkilidir

  • Antibiyotik (mikropları öldürücü)

 

 Nasıl Kullanılır ?

1) Astım-Nefes Darlığı : Güneş gülü, sinir otu ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Astımın en iyi ilacıdır.
2) Boğmaca-Nezle : Güneş gülü, ıhlamur ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
3) Spazm : Güneş gülü, ökse otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Güneş gülü otunun yaprakları, çiçeği ve sürgünleri kullanılır. Bitkinin toprak üstü kısımları kurutulduktan sonra suda kaynatılarak içilebilir. Hazır ürünleri de satılmaktadır.

 

Araştırmalar

Hahnemann 1817’de Güneş gülü tentürü ile birçok tedavi denemeleri yapmış ve 132 semptom (hastalıkların belirtileri) tespit etmiştir. Erlangenli Farmakolog Heiz ve ekibi 1920 Güneş gülü otu ekstresi ile fareler, tavşanlar ve kobaylar üzerinde tedavi denemeleri yapmışlar ve bronş ve gırtlak mukozası ve de lenf organlarına karşı etkili olduğunu tespit etmişlerdir.

 W.Buchmüller ve ekibi 1964’de bronşit, farenjit (yutak iltihaplanması) ve larenjit (gırtlak iltihaplanması) rahatsızlıkları olan 110 hasta üzerine tedavi denemesi yapmışlardır. Bunlardan 93’ünün durumunda ya çok iyi veya iyi derecede düzelme olduğunu tespit etmişlerdir.

 K.M.Köhler ve ekibi 1962’de 120 küçük çocuk ve bebek üzerine Güneş gülü ekstresinden elde edilen fitille tedavi denemesi yapmışlar. Bu tedavi denemesinde bronşit, farenjit ve öksürük rahatsızlıkları olan küçük hastaların durumunda genellikle çok iyi derecede iyileşme görülmüştür.

 W.Dittrich ve ekibi 1967’de bronşit rahatsızlığı olan 150 hasta üzerinde tedavi denemesi yapmışlar ve hastaların durumunda gayet iyi neticeler elde etmişlerdir.

Yan Tesirleri :  bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top