Metabolik sendrom, insanın yaşı ilerledikçe kalp veya şeker hastalığına yakalanma riskini artırıyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Hindistan’ın tropik ormanlarından bir sarmaşık türü olan Gurmar (Gymnemasylvestre) yaprağı ekstresinin, şekeri dengelemesi sayesinde metabolik sendromun tedavisine de katkı sağlayabileceği belirtiyor.
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada’nın verdiği bilgiye göre, metabolik sendrom (MS), obezite, hipertansiyon, hiperglisemi, hipertrigliseridemi ve düşük HDL dahil olmak üzere çeşitli kardiyo-metabolik risk faktörlerini kapsıyor.
Yapılan çalışmalar, Gurmar bitkisi yaprağı ekstresinin, hayvanlar üzerinde yapılan testlerde şekeri düşürücü etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Orta ve güney Hindistan’ın tropik ormanlarında yetişen bir orman sarmaşığı geleneksel olarak yaklaşık 2000 yıldır Hindistan ve güney Asya’ da Tip1 ve Tip2 diyabet (şeker hastalığı) için doğal bir terapi olarak kullanılıyor.
Yapısında yer alan “gymnemikasit”ten ötürü şeker metabolizmasının düzenlenmesinde olumlu etkileri bulunan Gymnema bitkisindeki gymnemik asit, yüksek derecede şeker tadını yok edici özelliğe sahip bulunuyor. Bir başka deyişle, şeker tadının alınmasını engelliyor. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, “Bu sayede,obezite, hiperglisemi, anemi, kemik erimesi gibi aşırı şeker tüketiminin neden olduğu hastalıkların tedavisine, bu özelliğiyle yardımcı oluyor.
Bu nedenle MS rahatsızlığı üzerinde de olumlu etkisi bulunuyor. İnce bağırsakta şeker moleküllerinin emilimini azalttığından, şekerin metaboliketkisini azaltmaya da yardımcı oluyor. Gymnemasylvestre, idrar söktürücü, ateş düşürücü olarak da kullanılıyor, ayrıca bazı mide rahatsızlıklarına da iyi geldiği biliniyor” şeklinde konuşuyor.
Gurmar yaprakları; klorofil, reçine, tartarik asit, formik asit, bütirik asit, müsilaj, inositol, gimnemik asit (gymnemicacid), alkaloitler, betain ve kolin içeriyor. Bitki yapraklarının hipoglisemik (kan şekerini düşürücü) ve kan şekerini dengeleyici etkisi ilk olarak 1920’lerin sonuna doğru yayınlanan araştırmalara kadar uzanıyor.
Ancak bu etki çoğu hipoglisemik ilacın aksine, ani değil doğal olarak aşamalı biçimde sağlanıyor. Bitkidekihipoglisemik etkili etken madde olan gimnemik asit bitkinin ham yapraklarının çiğnenmesi ile değil, modern kullanımında yapraklarından ekstre elde edilerek, etken maddesi standart hale getirilmiş kapsüller halinde kullanılıyor.
Sağlıklı bir Diyet ve egzersiz programı eşliğinde Gurmar bitkisi kilo kontrol uygulamalarında da yardımcı olabiliyor. Gymnema yapraklarının pankreas üzerindeki etkisi ilk kez 1920’lerin sonunda belgelenmiş olmakla beraber, 2004 yılında yayınlanmış.Washington DC’deki Georgetown Üniversitesi Medical Center’daki bilim adamları tarafından yapılan çalışmada, Gymnema’nın, normal vücut ağırlığı ve normal kan lipit seviyelerinin sağlanmasında yardımcı olabileceği gösteriliyor.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır
*Şeker hastalığının tedavisinde. * Şeker tadının alınmasını engellediğinden,aşırı şeker tüketiminden kaynaklanan hastalıklar. * İnce bağırsakta şeker moleküllerinin emilimini önlediğinden şekerin metaboliketkisini azaltmada * Yılan sokmalarında gurmar bitkisinin kökünün tozu ısırılan bölgeye uygulanır. * Ateş düşürmede * Bez şişlerinde hint yağı ile birlikte haricen uygulanır. * Kan şekerinin düşürülmesinde * Kilo kontrolünde
insülin veya şeker düşürücü bir ialç kullanıyorsanız,etkilerini artırabilir.Hekime danışmadan kullanmayın.
⇔ Bitki Center size en doğru ve kapsamlı bilgiyi sunmayı amaçlamaktadır. Bir çok kaynaktan beslenerek titizlikle konu paylaşımı yapılmaktadır. Eğer sunduğumuz bilgilerin yalnış yada eksik olduğunu düşünüyorsanız lütfen bize bildirin ve bildiklerinizi bizimle paylaşın.
Ben bu bitkiyi bir ödevim için araştırıyordum siz cok güzel derlemişsiniz bilgileri. Bana çok yardmcı oldunuz teşekkürler:)