Hurma bilindiği üzere bir çok hastalığa fayda sağlayan ve özellikle ramazan aylarında tok tutma özelliğiyle tüketilmesi önerilen ve aynı zamanda kutsal sayılan bir meyvedir. fakat bu makalemde hurmadan çok, Hurmanın çekirdeğiyle ilgili bilinmeyen pek çok şeyi sizinle paylaşmak istiyorum.
Hurmanın çekirdeğini çoğumuz atarız. sert bir yapıdadır ve sanırım pek çoğumuz çekirdeğinin bir fonksiyonu olmadığını düşünürüz.fakat hurma çekirdeği öğütülerek kahve olarak tüketilebiliyor. aynı zamanda yapılan son çalışmalar doğum kontrolü ilacı yapımında kullanılabileceğini ortaya koymuştur. tıbbi amaçlı kullanımı dışında geleneksel olarak tespih yapımında da kullanılıyor . Hurma çekirdeği bir çok insan tarafından kutsal sayılıyor ve cüzdanlarına koyduklarında onlara bereket getirdiğine inanıyorlar.Hurma çekirdeğinden aynı zamanda sabun da üretilmektedir.
Hurma Çekirdeğinin Yapısı
Hurma çekirdeği ince bir zarla kaplıdır ve bu zara kıtmir denir. çekirdeğin ortasından bir şerit geçer, bu şeridin adı uhduttur ve bu şeridin içinde ince bir iplik vardır .bu ipliğe de fetil denmektedir.çekirdeğin üzerinde bulunan küçük noktaya da nakir denir.
Hurmanın cinsiyle ilgili bize fikir veren meyvenin kendisi değil, hurmanın çekirdeğidir. hurma çekirdeğinin şeridi ve noktasına bakılarak uzmanlar meyvenin cinsini ayırabiliyor.
Hurma Çekirdekleri Nasıl Kurutulur Ve Öğütülür
Hurma çekirdeğini kahve olarak tüketmek isteniyorsa öncelikle çekirdeklerin kurutulup kavrulması gerekiyor. çekirdekleri biriktirip iyice yıkadıktan sonra direk güneş ışığına maruz kalmayacak havadar bir ortamda iyice kurutulur. daha sonra yağ veya su eklemeden koyu kahverengine dönüşene kadar kavrulur ve kahve çekirdeği öğütme makinesinda iyice öğütülür

Hurma çekirdeği kahvesi
Hurma Çekirdeği Kahvesi
Öğütmüş olduğunuz çekirdekleri aynı Türk kahvesini muhafaza ettiğiniz gibi bir kabın içinde kapağı sıkıca kapalı olarak saklayabilirsiniz.Pişirme yöntemi de aynı türk kahvesi gibidir.
Dilerseniz çekirdek tozunu ılık süt ile tüketebilirsiniz.
Hurma çekirdeği kahvesi beyin fonksiyonlarını koruyor, zihni açıyor ve strese iyi geliyor. aynı zamanda zindelik veriyor ve yorgunluk hissini ortadan kaldırıyor.
Herhangi bir yan etkisi belirtilmemiştir. diğer kahveler gibi kafein içermez. bağımlılık yapmaz ve çarpıntıya sebep olmaz.
Hurma Çekirdeğinin Faydaları
Hurma çekirdeğiyle ilgili yapılan çalışmalar prostat kanserine karşı koruma sağladığı ve prostat kanseri tedavisine de katkı sağladığı ortaya koyulmuştur
Hurma çekirdeği ezilip kaynatılarak içilirse böbrek taşlarını parçalar ve böbrek kumlarının dökülmesini sağlar. 6 adet çekirdeği kırın ve 2 su bardağı içme suyunda yaklaşık 10 dakika kadar kaynatıp süzerek sabah akşam için.
Eğer gözleriniz çapaklanıyor ve kirpiklerinizin dökülmesinden şikayetçiyseniz. hurma çekirdeğini yakarak kendinize sürme hazırlayabilir ve gözünüze sürerek göz çapağı ve kirpik dökülmesinin önüne geçebilirsiniz.
Hurma çekirdeğinden üretilen sabun mantar tedavisinde kullanılmaktadır
Kadınların özellikle menopoz döneminde kemik erimesi problemine karşı kullanılmaktadır. hurma çekirdeği kahvesini düzenli olarak tüketerek kemik erimesine karşı kendinizi koruyabilir ve eğer kemik erimesi başlamışsa yavaşlamasını sağlayabilirsiniz.
Cinsel gücü arttırır ve aynı zamanda sperm sayısını ve kalitesini yükseltir
Ülsere karşı olumlu etkileri vardır
Sindirime yardımcıdır. hazmı kolaylaştırır
Hurma Çekirdeği Nasıl Kullanılır
Hurma çekirdeği öğütülerek tavuk yemi olarak kullanılabiliyor. tavuk yemine karıştırılarak kullanıldığında tavukların daha sağlıklı olduğu ve yumurta kalitesinin arttığı söylenmektedir.
Çekirdek toz haline getirilerek kahve olarak tüketiliyor
Tespih yapımında kullanılıyor.
Toz haline getirerek yoğurt veya süt ile birlikte tüketilebilir
Hurma çekirdeği tozu tahin ve bal ile birlikte da kullanılabilir.
Hurma Çekirdeği Nasıl Dikilir
Dikilecek çekirdekler ılık suda 2 gün bekletilir. plastik bir kaba mineral bakımından zengin torf koyularak çekirdekler kabın içine yerleştirilir. çimlendikten sonra toprağa dikilir. Fakat 15 cm derinlikte olmasına dikkat edilmelidir.
Hurmanın Faydaları Nelerdir Konusu İçin Tıklayınız