Bahar aylarında çan ıhlamur, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bir bitki çeşididir. Çok nadir de olsa çalı durumunda olan ıhlamur, genelde ise, uzun boyludur. Yaprakları 5-13 cm arasında olan bu bitkinin altı yeşil ve tüylüdür. Sonbahar ayında ise farklı bir renge bürünen ıhlamur, bu dönemde altın sarısı renge bürünür. Çiçekleri de sarı renktedir. Hızlı büyüme özelliğine sahip olan ıhlamur, Temmuzun ilk haftaları çiçek açar ve filizlenmesi de hızlı gerçekleşir.
Humuslu topraklar da daha verimli üretilen ıhlamur, kireçli topraklarında da nadiren de olsa yetişir. Tuz ile arası iyi olmayan ıhlamur, tuzlu topraklar da yetiştirilmemelidir.
Ihlamur Bitkisi Nerede Yetişir?
Ihlamur türünün 30 farklı türü bulunmaktadır ve bu türlerden 3 tanesi Türkiye’de yetiştirilir. Büyük yapraklı ıhlamur, Kafkas ıhlamuru ve gümüş ıhlamuru ülkemizde yetişen ıhlamur türleridir. Marmara, Ege ve Karadeniz bölgesinde yetişen ıhlamur bitkisi, Antalya sahil şeridinde de yetiştirilir.
Ihlamur Kullanımı
1 veya 2 bardak kaynatılmış suyun içine, ıhlamur bitkisi 1 tatlı kaşığı kadar atılmalıdır. 3-4 dakika kadar kaynatınız ve kaynamadan sonra 10 dakika kadar demlenmesini beklemelisiniz. Demleme işlemi bittikten sonra, süzülür ve sıcak olarak tüketilmelidir. Bal ile karışım yaparak, daha güzel bir tat elde edebilirsiniz.
Ihlamurun Çayının Zararları
Yemek yedikten hemen sonra ıhlamur tüketilmemesi tavsiye edilir, eğer tüketilirse hazım sorunu yaşayabilirsiniz. Ihlamur fazla tüketildiği zaman beyine zarar verebilmektedir ve iç organlara hasar verebilir.