Kalp Ağrısının Belirtileri nelerdir?
Kalpte batma hissi, yanma ve sancılanma görülebilir.
Merdiven ya da yokuş çıkarken göğüste ortaya çıkan basınç ya da sıkışma
Ağrılar sol kol, boyun, omuz, sırta kadar yayılabilirler. Bunu yanı sıra baş dönmesi, terleme, nefes darlığı, bulantıda bu sorunlara eşlik edebilir.
Sol göğüste meydana gelen her ağrı kalp kaynaklı olmayabilir. Ağrılar yaklaşık olarak 10 dakika kadar sürebilir. Bir miktar dinlenmekle geçebilen ağılardır.
Düzensiz ve stresli bir hayat, aşırı gayret sarf etme, yorgunluk, sinir bozukluğu, şiddetli romatizma veya doğuştan meydana gelen kalp hastalıklarında kalpte ağrılar görülebilir.Sindirim sistemine ait bozukluklarda, göğüs kafesine bağlı olan kaslar, sinirler, bağlar ve benzeri yapılarla ilgili bir sorunda da göğüste ağrı meydana gelebilir.Bu ağrılar kalp ağrıları ile karıştırılmamalıdır. Özellikle yaşlılar ve şeker hastası olan kişilerde bu tip rahatsızlıkların görülmesi muhtemeldir.
Bunun yanı sıra kalbi besleyen koroner damarlardaki başta kolesterol nedeni ile meydana gelen tıkanıklıklar veya sertleşmeler (ateroskleroz) de kalp ağrılarını temelini teşkil eder. Bu en sık rastlanan kalp rahatsızlığıdır.
Enfarktüs adı da verilen bu tip ağrılarda göğüs duvarının ardında sıkıştıran bir ağrı söz konusudur. Ağrı batıcı tarzda olmamaktadır. Enfarktüs sonrası kalp hücreleri geriye dönüşümsüz olarak ölmeye başlar. 6–12 saat içinde o bölgedeki tüm hücreler ölür.
Kalp ağrılarının meydana gelmesindeki asıl neden kalbe giden kanın miktarının azalmasıdır. Kan miktarının azalmasına bağlı olarak kalp beslenemeyecek ve oksijensiz kalacaktır. Bu da kişinin hemen durmasına ve dinlenmesine sebep olacaktır. Genellikle bir miktar dinlendikten sonra ağrı kaybolur. Şayet kaybolmuyor ise vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
Kalp hastalıklarında koroner damar hastalıklarının yanı sıra diğer yaygın hastalık da kapak hastalıklarıdır. Kalp kapak hastalıklarının en büyük nedeni ise akut eklem romatizmasıdır. Eklem romatizmalarının en çarpıcı belirtisi eklemlerdeki iltihaptır. Bu hastalık kendini eklem yerlerindeki kızarma, şişme, ağrı ve ateş ile gösterir. En çok etkilediği organ ise kalptir.
Eklem romatizması ise boğaz anjininden sonraki (steptekok faranjiti) 10-20 gün sonrasında ortaya çıkabilir. Eklem romatizmasıyla mitral kapak yaprakları kalınlaşır, birbirine yapışır, kireçlenir ve hareketsizleşir. Bu ise kalbin pompaladığı kanın azalmasına bunun sonucunda da nefes darlığına, halsizliğe, çabuk yorulmaya, çarpıntıya neden olur.

Kalp ağrısı için Şifalı Bitkiler:
- Brokoli: Dolaşım hastalıklarına faydalıdır.
- Çamfıstığı: Kalp hastalıklarında da faydalıdır.
- Domates: Kalp hastalıklarına karşı etkili domates içerdiği likopen sayesinde vücudu kalp hastalıklarına karşı korur.
- Elma: Günde bir elma yemek kalp ve dolaşım sorunlarına karşı etkili
- Enginar: Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler.
- Güzelavratotu: Kalp hastalıkları için yapılan ilaçlarda kullanılır.
- Havuç: Haftada beş kere yendiği takdirde Harvard’ın araştırmalarına göre kadınlarda kalp enfarktüsünü azalttığı günde iki havuç ise erkeklerde kandaki kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu görülmüştür.
- Hurma: İsrailli bilim adamları hurma kalp ve damar hastalıklarından korunmak için önerilen elmadan daha etkili olduğunu açıkladılar.
- Ispanak: Kalp hastalıklarına karşı etkili
- Katırtırnağı: Kalp hastalıklarına karşı etkili
- Kekik: Kalp çarpıntısını keser.
- Kivi: Alman bilim adamları, kivinin kalp hastalığı riskini yüzde 50 azalttığını ifade ediyorlar.
- Patlıcan: Kalp çarpıntılarının giderilmesine yardımcı olur.
- Portakal: Kalp hastalıklarına karşı etkili, kolesterolü düşürür.
- Salatalık: Kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun dışarı atılmasına yardımcı olur, kolesterolü düşürür.
- Soğan ve sarımsak: Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riskini azaltır. Soğan içerdiği kimyasal maddelerle kalbimizi güçlendiriyor ve alerjik reaksiyonları engelliyor. Newcastle’da yapılan araştırmalar, düzenli bir şekilde soğan yiyenlerin damarlarının tıkanma riskinin azaldığını gösteriyor.
- Şebboy: Bu bitkinin tohumları kalp üzerine etkili bileşikler taşır.
- Zeytinyağı: Barcelona’da yapılan Kardiyoloji Kongresi’ndeki bir sunumda özellikle sızma zeytinyağının kalp – damar sistemine çok faydalı olduğu açıklanmıştır.