Kanlıca Mantarının görünümü ve özellikleri

Şapkası : Büyüklüğü 5-15 cm kadardır. Mantar gençken ortası hafifçe çukurdur, kenarı içeri doğru kıvrıktır, büyüdükçe ortası daha da çukurlaşarak hemen hemen huni şekline döner. Renk turuncudur, açık sarıdan erik sarısına kadar değişir, kenarı 1 milimetre genişlikte halka halinde açık parlak sarıdır ve belirgindir. Genel görünüşle turuncu ve sarıdan ibarettir. 

Lameller : Başlangıçta kırmızımtırak sarı beyaz, daha sonra açık portakal rengi tonundadır. Sapa doğru kıvrımlı şekil alır, sap üzerinde birazcık devam eder.

Sapı : 3-6,5 cm boyunda 0,8-2,5 cm kalınlığında, silindir şeklindedir. Renk bakımından portakal sarısı, dip kısmında kırmızımtırak sarı beyaz, yukarı kısmında şarap kırmızısı turuncudur. Sapın etli kısmı kırmızı-pembedir ve koparıldığında turuncu renkte bir sıvı çıkarır. Gençken içi dolguludur, daha sonra şapkaya kadar olan alt kısımda boşluk oluşur.

Etli Kısım : Kırmızımtırak sarı beyaz renkli, meyve kokulu ve yumuşak, sünger gibidir.

Spor İzi : Parlak kırmızımtırak sarı, tunç rengindedir.

kanlica-mantar

Yetişme Yeri ve Zamanı :

Çam ormanı açıklıklarında, çayırlıklarda, Avrupa’da yapraklı ağaç ormanlarında, ilkbahar ve sonbaharda yağmurlardan sonra görülür. Mantar gençken, kırılıp koparıldığı yerinden portakal renkli bir sıvı çıkarır, bu sıvı hava ile temas edince kırmızı olur, iki saat sonra kırmızımtırak portakal esmeri renk alır . Kanlıca mantarı acıdır lezzetlidir.

Kanlıca Mantarı aminoasit içeriği bakımından zengin oluşu nedeniyle yararlı bir protein kaynağıdır. En çok vejetaryenlerin besin tercihi arasında bulunan mantarlar, beslenmede hayati önem taşıyan elzem aminoasitleri içermektedir.

Ayrıca, mantarda kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1 vitamini, B2 vitamini, Niasin ve C vitamini bulunmaktadır.Mantarda bulunan bu vitamin ve minerallerin kaybolmaması için mantarların taze alınıp, bekletilmeden tüketilmesi öneriliyor.

Haşlanan mantarın suyu cilt güzelliği için kullanılabilir

Kanlıca Mantarını pişirmek üzere haşladığınızda bu suyu sivilcelerin tedavisi için yüzünüze sürebilirsiniz. Mantarın bütün besin değerinin geçtiği bu suyu cildinizin beslenmesi ve temizlenmesi için gönül rahatlığıyla yüzünüze sürebilirsiniz. Cilt ve yüz bakımında yararlı olan mantar suyunu bir pamukla sivilceli cilde sürülerek şifa bulunacağını belirtti.

Uzmanlar bir porsiyon Kanlıca Mantarı yiyenlerin idrar renginin kırmızılaşmasının normal olduğunu ve mantarın adının da buradan geldiğini belirtiyorlar.

Ölümsüzlük mantarı

Uzmanlar, Kanlıca mantarının Ölümsüzlük Mantarı Reishi ile Kanlıca Mantarı’nın içindeki etken maddelerin aynı olduğunu söyledi.

Kanlıca mantarı nasıl yenir?

Tüm mantar çeşitlerinin haşlayıp, suyu sıkılarak kavurarak pişirilmesi tavsiye ediliyor. Ancak Kanlıca mantarından emin olanlar ızgara üzerinde altüst ederek yemeyi tercih ediyorlar. Yağda kızartmak, ızgara yapmak yada suda haşlayıp, bol soğanla tereyağında kavurmak suretiyle yenir.

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top