Demir Eksikliğinden Kaynaklı Kansızlık

Demir eksikliğinin en önemli nedeni C vitamini eksikliğidir. Bu nedenle beslenme C vitamini açısından zengin olan besinlerle desteklenmelidir. Tüm öğünlerde yeşillik tüketimi artırılmalıdır. Yumurta tüketmek istediğinizde haşlanmış yumurta yerine yeşillik eklenmiş menemen türü yumurta yemeklerini tercih edebilirsiniz.

Ispanak yemeği demir yönünden zengin bir gıda olarak bilinir. Fakat ıspanak yoğurt ile tüketildiğinde demir emilimi azalır. Bu nedenle ıspanağı yumurta ile pişirmeniz daha faydalı olacaktır.

Bunların yanında demir eksikliği olan kişiler süt, yoğurt, ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemek yanında değil ara öğünlerde tüketmeye özen göstermelidir. Kahvaltıda 1 – 2 yemek kaşığı pekmez tüketerek de günlük demir ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Özellikle keçiboynuzu pekmezi demir yönünden oldukça zengindir. Ara öğünlerinizde kayısı, dut, kuru üzüm tüketmekte günlük demir ihtiyacınıza katkıda bulunur. Yemeklerde çay ve kahve tüketiminden kaçınmalısınız. Çünkü özellikle çay, demir emilimini azaltır, bunu önlemek için açık çay ve limonlu çayı tercih edebilirsiniz.

Gebelik Döneminde Kansızlık

Gebelik döneminde  kansızlık sıklıkla görülür. Gebelikte rastlanan kansızlık hem anne hem bebek sağlığını olumsuz etkiler. Kansızlık gebelerde doğum sonrası kanamaların artmasına sebep olur ve rahmin toplanmasını geciktirir. Bebek üzerinde ise erken doğum, anne karnında gelişme geriliğine ve ani ölümlere neden olur. Uzmanlar demir eksikliği olsa da olmasa da 16. Haftada demir takviyesi yapılmasını gerekli görüyor.

Gebelik döneminde demir eksikliğini önlemek için demir açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. Bu nedenle gebelikte yumurta, ceviz, kırmızı et, siyah üzüm, fındık, badem, kırmızı kuru üzüm, keçiboynuzu pekmezi, koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal, maydanoz, limon tüketimine özen gösterilmelidir. Çalışan bir anneyseniz gebelik döneminde demir ve protein ağırlıklı beslenmeye dikkat etmelisiniz. Yanı sıra çalışırken sık ve kısa molalar vermeli, düzenli uyumalı ve fitness gibi sporlarla ilgilenmelisiniz.

Folik Asit Eksikliğinin Neden Olduğu Kansızlık

Düzeni Folik asit yani B9 vitamini saç uzaması gibi birçok fonksiyonda gerekli vitamindir. Folik ait eksikliği de kansızlığa yol açar. Özellikle düzenli olarak alkol tüketen kişilerde görülür ve ağız içinde yara, ishal, kansızlık ile kendini belli eder.

Folik Asit eksikliğinden Kaynaklanan Kansızlığa iyi Gelen Besinler

Folik asit eksikliğini gidermek için kuşkonmaz, ıspanak, pancar, fasulye, somon, portakal suyu, süt ve soya fasulyesi tüketmelisiniz. Hamilelik döneminde 600 mcg, normal yetişkinlerde ise 400 mcg folik asit tüketmelisiniz. Özellikle bayanlar hamile kalmadan önce ve hamilelik döneminde folik asit içeren besin tüketimini artırmalıdır.

B12 Vitaminin Eksikliğinden Kaynaklanan Kansızlık

B12 vücuttaki tüm hücrelerin ihtiyaç duyduğu bir enzimdir ve B12 eksikliği vücuda ciddi hasarlar verir. B12 eksikliğinde sinir sistemi bozukluğu, kabızlık, kansızlık, mide bulantısı, nefes darlığı, bitkinlik unutkanlık, gereksiz korku gibi rahatsızlıklar baş gösterir.

B12 eksikliğinden kaynaklanan kansızlık genel olarak vejetaryenler ve mide rahatsızlığı, ince bağırsak rahatsızlığına bağlı emilim bozukluğu olanlarda rastlanır.

Kansızlığa iyi Gelen Besinler

Sığır eti, karaciğer, yumurta, süt, peynir ve balık B12 yönünden zengin besinlerdir. Bunun dışında B12 eksikliği tedavisinde B12 iğnesi, B12 hapı ve dil altından alınan vitaminlerde kullanılır.

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top