Kaparinin Özellikleri ve Faydaları
Fosfor, potasyum ve kalsiyumca zengin kalkerli ve killi toprakları seven ve güneşten hoşlanan bir bitki olması nedeniyle, güneye bakan yamaçlarda kendiliğinden yetişir ve iyi gelişir. Capparaceae familyasından olan gebereotunun Capparis spinosa ve C. ovata olmak üzere iki türü mevcuttur.
Kapari dünyanın en önde gelen flavonoid içeren gıdasıdır. İçinde kuersetin ve kaemperefol miktarı sarımsaktan çok daha fazladır. Flavonoidler antioksidan özellikleri olan, yani vücuda zarar veren öğeleri etkisiz hale getiren bitkisel maddelerdir. Antioksidan aktiviteleri ile “serbest radikal” olarak adlandırılan ve hücrelere zarar veren maddeleri zararsız hale getirirler. Güçlü antioksidan etkisiyle kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterirler. Kanserli hücrelerin çoğalmasını engellerler. Yapılan çalışmalarda flavonoidlerin akciğer kanseri oranını %50 azalttıkları, tümör hücrelerinin çoğalmasını engelledikleri gösterilmiştir. Özellikle kanser hastalarında trombosit sayısını yükselttiğinden faydalıdır.
Kaparinin bezelye büyüklüğündeki tomurcuklarının protein, vitamin, mineraller, rutin ve hardal yağı glikosidi yönünden oldukça zengin olması, onu doyurucu bir besin haline getiriyor.Özellikle turşusunda ortaya çıkan iştah açıcı aromatik kokusunun kaynağı da hardal yağı glikosididir.
Gençleştirici ve “afrodiziak” cinsel gücü arttırıcı etkisi keşfedilen kapari tomurcukları, Avrupa ve Amerika da vazgeçilmez bir çeşni olarak sofrada yerini alıyor.Özellikle Batı Avrupa ülkelerinde kaliteli bir meze olarak kabul görüyor.Kapari tomurcukları salamura edildikten sonra, zeytinyağı ve limonla işlem görüyor ve mezeye dönüşüyor
Kaparinin tomurcukları dışında “karpuzcuk”da denilen meyveleri ve sürgün uçları da salamura ve sirkede muhafaza edilmek suretiyle gıda olarak değerlendiriliyor.Pek çok süpermarkette kaparinin tomurcuktan yapılmış turşusu satılır. Ama insanlar onun meyvesinin turşusunu hiç bilmezler. Meyvesinden yapılan turşusu aslında tomurcuk turşusuna göre çok daha değerlidir.
Dal uçları, tomurcukları, meyveleri gıda sektöründe;yaprakları sertleşmiş dalları, kökleri de ilaç, boya ve kozmetik sanayiinde değerlendiriliyor.
Kaparinin Faydaları
- Özündeki rutin, kılcaldamarlardaki kanamaları önlüyor.
- Köklerinden yapılan ilaçlar, hemoroidin tedavisinden kalça rahatsızlıklarının giderilmesine, kadınların regl dönemlerinin düzenlenmesinde ve sancıların giderilmesinde kullanılmaktadır
- Kaparinin Sirkesi diş ağrılarının giderilmesinde kullanılmaktadır
- Köklerinden zehirlenmelere karşı panzehir elde edilmektedir
- Hindistan’da kaparinin kök kabuğu, taze veya kurutulmuş olarak yüzyıllardır müshil, tonik balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici olarak kullanılmakta.
- Kaparinin kök kabuklarından elde edilen ilaç Romatizma ağrıları, felç ve dalak büyümesi hastalıklarında kullanılmaktadır
- Avrupa’da meyveleri ve çiçek tomurcukları, müshil ve idrar söktürücü olarak kullanılıyor
- uyarıcı ve iskorbüt hastalığını önleyici olarak değerlendirilmekte.
- Yaprakların ezilmesiyle hazırlanan lapa gut hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.
- Uluslararası Kanser Enstitüsü’nde yapılan çalışmalarda kapari, antitümör aktivitesi sağlayan “ekstrakt”ın hazırlanmasında kullanılan bitkiler arasında yer alıyor.
- Karaciğerin en büyük dostudur ve özellikle karaciğer yağlanması başta olmak üzere karaciğer hastalarının mutlaka kullanması önerilir. Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyicidir
- Mide ülserini iyi eder
- Cinsel gücü ciddi miktarda arttır.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Solucan ve parazit düşürücüdür.
- Romatizma rahatsızlıklarına iyi gelir.