Karaciğere İyi Gelen Bitkiler

Karaciğere İyi Gelen Bitkiler

Karaciğere İyi Gelen Bitkiler

Karaciğere İyi Gelen Bitkiler

Devedikeni:

Devedikeni:

Devedikeni:

Meryemana dikeni, boğa dikeni, mübarek dikeni gibi adlarla da bilinen devedikeni (Silybum marianum) karaciğeri temizlemek için en çok önerilen bitkiler arasında ilk sırada geliyor. Devedikeninin içinde bulunan “silymarin” ve “silyin” adlı kimyasallar gıdalar yoluyla alınan zararlı toksinlerin vücut tarafından emilmeden sistemden atılmasına yardımcı oluyor. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan çeşitli dosyalarda devedikeni, mantar zehirlenmesine karşı etkili bir bitki olarak yer alıyor.

karahindiba

karahindiba:

Sindirim sistemini destekleyen bir ot ola karahindiba (Taraxacum officinalis) safra üretimini arttırarak karaciğerde biriken zararlı toksinlerin dışkı yoluyla atılmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda bitkinin iltihap önleyici özelliği, karaciğer tahribatına yol açan iltihaplanmaların tedavisine yardımcı olabilir. Karahindiba çayının diğer faydaları arasında; kan şekeri düzeyini koruması, kolesterolü düşürmesi, idrar söktürücü olması ve antioksidan olması gösteriliyor

Enginar:

enginar

enginar

Enginar yaprakları safra kesesinde safra üretimini uyarır ve böylece bağırsak için kendi tahliyeyi kolaylaştırarak sindirime katkıda bulunur. Bazı çalışmalar enginar yaprağının kalp-damar sağlığına katkıda bulunduğunu ileri sürüyor. Enginar yaprağı çay gibi demlenerek yemeklerden önce 1-3 fincan içilebilir.

 Karaturp:

Karaturp

Karaturp

Detoks özelliği var. Kükürt molekülleri sayesinde, aynı zamanda bağırsak içinde safra üretimini ve boşaltma sırasında karaciğerden atıkları uzaklaştırmaya yardımcı oluyor. Turpu salata yaparak tüketebilirsiniz. Daha iyi sindirilmesi için suyunu da içebilirsiniz.

 Meryem Anadikeni:

meryem anadikeni

Bu güçlü detoks, karaciğer için en iyi arındırıcılardan biridir. Dünya Sağlık Örgütü, Meryem Ana dikenini “alkolün neden olduğu akut ve kronik hepatit tamamlayıcı tedavisi, bazı ilaçlar ve toksik maddelerin düşmanı” olarak tanımlamıştır. Ancak hamile kadınlar ve çocuklar için uygun değil.

Biberiye:

Biberiye

Biberiye

Yunanlılar Akdeniz bölgesinde yetişen bu bitkinin faydalarını biliyordu. Tonik ve anti-enfektif özellikleri bulunur, aynı zamanda sindirim sorunlarını giderir, safra kesesini uyarır ve karaciğeri yeniler. Aşırı yorgunluk için kullanımı ideal bir bitkidir. Çay olarak günde 1 ila 3 bardak tüketilmesi sindirime yardımcı olacaktır.

Şahtere otu:

Şahtere otu:

Şahtere otu

İdrar sökücü özelliği vardır. Safra üretimini uyarır ve tahliyesini kolaylaştırır. Karaciğer için iyi bir arındırıcıdır. Eczanede kapsül veya şurup şeklinde de bulunabilir. Bunun dışında bitki, yemeklerden önce 1 ila 3 bardak olarak demlenerek tüketilebilir.

Share this post

PinIt

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top