Kardelen Çiçeğinin Özellikleri

Kardelen çiçeği farklı yönleri ile bir çok hikayeye konu olmuş ve simge haline gelmiştir. Bunun en önemli nedeni, karın altından bile çiçek açabiliyor olmasıdır.İçerdikleri ve ilaç olabilme olasılığı bulunan alkaloit ve lektinler nedeniyle, çok sayıda araştırmaya konu olmaktadırlar.

Türkiyenin  Marmara ve kuzey bölgelerinde özellikle de nemli ormanlar, mineral bakımından zengin topraklarda yetişir. Kardelen genellikle kümeler halinde topluca bir arada yetişir. Günümüzde nesli tükenen bitkilerden biri haline gelmiştir, bu nedenle Avrupa’da toplanması yasaktır.

Kökleri yumru şeklinde bir soğan olup üç yaprak tarafından sarılmıştır ve  bir kabukla sarılıdır. İç taç yaprakların içinde altı adet sarımsı döllenme tozluğu ve göbekte ipliğimsi bir iğnesi vardır. Dış taç yaprakları beyaz, oval,  hava ısınınca  dış taç yaprakları yanlara doğru açılır ve hava soğuduğunda kapanarak büzülür.

kardelen çiçeði 1525-91

Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetiştirilebilir  fakat gölgelik ve nemli yerler tercih edilmelidir.Çiçek açamaya başladığı andan itibaren kökleri ile birlikte sökülerek yıkanır ve tentür yapımında kullanılır.

Kalp damarlarını kuvvetlendirici, çevre ve merkezi sinir sistemini güçlendirici, virüsleri öldürücü, kadınlarda ağrılı, sancılı adet hallerini kolaylaştırıcı özelliklere sahiptir


kardelen çiçeği images (1)

Kullanımı

Halk arasında Kardelen soğanından elde edilen tentür başta kalp kasları iltihaplanması, kalp kapakçıkları zafiyeti, felç geçiren çocukların sinirlerini yeniden uyarıcı ve harekete geçirici ve de kadınların ağrılı, sancılı, adet hallerini iyileştirici olarak kullanılır. Kardelen soğanından elde edilen galanthamin’den sentetik olarak nivalin üretir. Buda mide, bağırsak, mesane, kas ve rahim gibi organ veya dokuların gerginliğini kaybederek sarkmasına ve de Alzheimer hastalığına (yaşlılık bunaması) karşı kullanılır.

 Zehirli olması nedeniyle çayı içilmez.


kardelen

Tentür Yapımı

Kardelen çiçek açmaya başladığı andan itibaren sökülerek soğan ve yaprakları yıkanıp temizlendikten sonra ince kıyılarak bir şişeye doldurulur. Kardelen soğan ve yapraklarından 100gr bir şişeye konur ve üzerine 500ml %70’lik etanol ilave edilir.

Güneş ışınlarından uzakta 4-6hafta muhafaza edilir ve arada bir çalkalanır. Bu süre sonunda süzü-lerek Homeopati’de Galanthus nivalis adı ile anılan tentür elde edilir. bu tentürden duruma göre 4-8hafta günde 3-4defa 10-15damla alınır.


Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top