Kasık otunun Özellikleri ve Faydaları
Diğer isimleri :Kasıkotu, Bruchkraut, Herniaria glabra
Türk otu
At yaran
Bozkır otu
Eskiden Avrupalılar tarafından bilinmeyen bu bitkinin Türkler tarafından Avrupa’ya getirildiği ve Türkler tarafından oldukça sık kullanıldığından Türk otu diye de anılır. Vatanının Türkistan olduğu tahmin edilen bu bitki zamanla Avrupa’nın ve Asya’nın ılıman iklimi olan bölgelerine yayılmışlardır.
Kasıkotu Haziran’dan Eylül’e kadar toplanarak kurutulur ve taze olarak tentürü veya natürel ilacı yapılır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri Güneş altında kurutulmaz, mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Sadece bitki kökleri Güneş’te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlar’da açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukca azaltır.
Birleşimi:
a) Triterpen-saponinler %3-6 oranında bulunur ve en önemlileri; Medicagenasit, Gypsogenasit, 16-Hdroxy-medicagenasit, Herniariasaponin I ve Herniariasaponin II
b) Cumarin türevleri %0,3-0,5; Umbelliferon ve Herniarin
c) Flavonit türevleri %0,4-1; Izorhamnetinquercetin ve Quercetin türevleri
d) Eter yağ türevleri %0,6
e) Ayrıca tanen ve silisikasit içerir.
Faydaları ve kullanımı
İltihapları önleyici,idrar yolarını dezenfekte edici, idrar söktürücü,mesane kramplarını çözücü etkilere sahiptir. Ancak Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir.
Halk arasında mesane ve böbrek taş, kum ve zararsız urlara karşı kullanılır. Bir diğer kulanım alanı ise Türkiye’de ve Avrupa’da kasık yırtılmasına karşı kullanılır. Kasıkotu mesane kaslarını gevşetir, bu nedenle mesane kramplarını çözücü olarak ve böbrekler ve mesanedeki taş ve kumların düşürülmesinde önemli rol oynar. Bu nedenle mesane ve böbreklerdeki taş ve kumları düşürmek için hazırlanan çay harmanlarına katılır.
Çay:
Kasıkotundan iki kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su ilave edilerek 10-15 dakika demlenmesi beklenir. Kasıkotu asla kaynatılmamalıdır, şayet kaynatılır (dekokt) ise birleşimindeki eter yağ türevlerini kaybeder.