Kavak Ağacı Faydaları Ve Kullanımı
Söğütgiller familyasına ait bir ağaçtır, sulak yerlerde yetişir. Akkavak, titrek kavak, telli kavak, servi kavağı, karakavak, Hollanda kavağı gibi çeşitleri olan kavak ağaçlarının Hekimlikte kullanılan türü karakavak ağacıdır.
Karakavak 25-30 metre boyunda, gövdesi kalın bir ağaçtır.Yaprakları, dişli ve tüysüzdür. Yaprak tomurcukları; tanen, uçucu yağ, mum, salisin ve populin adı verilen glikozitleri içerir. Genellikle Karakavak odunun yakılmasıyla kömür elde edilir . bu kömürden yapılan diş tozları dişlerin temizlenmesinde kullanılıyor. .
- Kavak tomurcuklarından hazırlanan merhemler basur tedavisinde ve romatizma ağrılarının dindirilmesi amacıyla kullanılır.
- Mide ve bağırsaklardaki gazı giderir.
- Kavak yaprağı çayı safra kesesi kumunu döker
- Kabızlığa karşı kavak ağacının kabukları kaynatılarak içilir. aynı zamanda bu çay ateş düşürücüdür
- Kavak ağacının toplanan ve kurutulan tomurcukları suda kaynatılarak çay olarak tüketildiği gibi, merhem haline getirilerek de yaralar ve basur memeleri için kullanılır
- Kara kavak ağacının yaprak ve kabukları Ağrı kesici özelliği taşır
- Karakavak meyvesi gebe kalmayı önler. Çocuk sahibi olmayı düşünenlerin bu ağacın ürünlerini kullanması tavsiye edilmez
Kavak Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır
Kurutulmuş kara kavak ağacı yaprağını küçük parçalar haline getirip bir çorba kaşığı kadar yaprağı bir büyük boy su bardağı kadar kaynamış suyun içine koyun ve üzerini kapatarak 5 dakika demlenmesini bekleyip içebilirsiniz. bu çayı iki fincana bölüp günde iki defa içiniz.
bahçemde iki tane kavak ağacım var ve hiç bilmiyordum bu özelliklerini. iyiymiş 🙂