Kefir Kuzey Kafkasya kökenli probiyotik bir süt ürünüdür. Uzmanlar Kefir’in faydalarını saymakla bitiremiyor. Kanser’den uykusuzluğa bir çok probleme çare olan kefir evde yapımı da oldukça basit bir besindir. Kefir nasıl tüketileceğini doğru olarak bilmeliyiz. Fazlası kilo alımına sebep olabiliyor.
Yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan ve Kafkasyalıların sağlıklı ve uzun yaşamlarının sırrı, gençlik iksiri olduğu kabul edilen kefirin nasıl yapıldığı uzun süre gizli tutulmuştur. Kefir sütün mayalanması ile elde edilen tadı sodalı ayrana, kıvamı bozaya benzeyen fermente bir süt içeceğidir. Mayalanma sırasında oluşan karbonmonoksit sayesinde köpürme özelliği vardır. Diğer fermente süt ürünlerine göre daha farklı ve ferahlatıcıdır.
Evde Kefir Tarifi İçin Malzemeler
1 yemek kaşığı kefir tanesi,
1 adet büyük cam kavanoz,
1 litre süt (5 su bardağı süt- oda sıcaklığında),
Plastik süzgeç.
Evde Kefir Yapımı
Cam kavanozu iyice yıkayalım.
Kefir tanelerini iyice temizlediğimiz kavanozun içine koyalım.
Kavanozun içine oda sıcaklığında beklettiğimiz sütü ilave edelim.
Kavanozu 24- 48 saat oda sıcaklığında bekletelim.
Kefirimiz mayalandığında pütür pütür bir görünüm alacaktır.
Sonra plastik süzgeç ile kefiri süzelim.
Kefirimiz servise hazır.
Hazırladığımız kefiri bardaklara doldurup ayran gibi tüketiyoruz.
Süzgeçte kalan kefirleri zedelemeden suda yıkayalım.
Kefirleri sonra kullanmak üzere suyun içine veya sütün içine koyup ağzı kapalı cam bir kapta buzdolabında saklayalım.
Kefir’in Faydaları:
Kullanımı ( içimi ) ve hazmı çok kolay olan kefir hücre yenileme özelliğine sahiptir. Mucize içecek kefir özellikle bağırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önlediğinden ömür uzatıcı olduğuna inanılır. Kafkasyalıların kefirin yararlarını bildiklerinden çocuklarına su gibi içirirler. Kafkasya’ da yüzyıldan fazla yaşamak çok sıra dışı bir durum değildir. Protein, yağ, laktoz ve Minereller bakımından hayli zengin ilaç tedavisi kesilmeden kullanıldığı zaman kandaki kötü kollestrolü azaltır, tansiyonu düşürür, idrarı sulandırır, vücuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırıyor, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor, bulaşıcı, sarılık, eklem hastalıkları, ishal, kabız, kan kaybı, idrar torbası hastalıları, doğum sorunları, şeker düşürüyor ve en önemlisi Kanseri geciktiriyor.
Hazmının kolay, proteince zengin oluşu sebebiyle Kefir, hastalar ve çocuklar için önemli bir besindir. Hatta 20-30 günlük çocuklara bile Günde bir iki kaşık içirilmesi önerilmektedir. Doktorlara hastalarına ilaçların yanında birde kefir içmelerini tembihliyor.
Ayrıca yapılan araştırmalarda kefirin Kadın ve erkeklerde cinsel gücü arttırdığı da bildirilmiştir. Hücre yenileme sayesinde de kadınlar tarafından cilt maskesi olarak kullanıldığı da bilinmektedir.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel SEZGİN, Japonya’ da fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kefirin içinde yer Alan maddelerin kanseri %53,6 oranında azalttığını ve ayrıca kefirin kanseri önleyici ilaçlarla kullanılması halinde kanserin tekrarlanma riskinin %67 oranında azalttığını da ortaya çıkarttığını belirtmiştir
Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk içinde yararlı olmaktadır.Ülser yüksek tansiyon, bronşit, Astım hastalarının tedavisinde de kullanılmaktadır.
Böbrek fonksiyonlarının da düzene girmesine yardımı olan kefir sindirim sistemine yardımı olarak besinlerdeki vitamin ve minarelerin kana geçişini kolaylaştırır. Cildin yağ dengesini korur kepeklenmeyi önleyerek saçı kuvvetlendirir ve saç dökülmelerini azaltır. Özellikle kanser hastalarına kemoterapi süresince içilmesi önerilen kefir tedavi süresi boyuna vücudun güçlü kalmasını sağlamaktadır.
Özellikle kadınlarda selülit oluşumunu engelleyen kefirin krampları önlediği de bilinen diğer faydaları arasında yer almaktadır. Dokuları tamir ederek yaşlanmayı geciktirir. Menopoz döneminde olan kadınların bu dönemi daha rahat atlatmalarına yardımı olur. Kefirin bu kadar çok faydası bulunurken bilinen ve şu ana kadar kanıtlanan herhangi bir zararı yoktur. Hem çocukların hem de yetişkinlerin düzenli bir şekilde kefir tüketmeleri daha sağlıklı olmalarını sağlamaktadır.
Kefir Nasıl Tüketilmeli:
Kefir koruyucu amaçlı kullanılıyorsa günde en az bir bardak tüketilmelidir.Bu miktar kişinin yaşına kilosuna göre arttırılıp azaltılabilir.Kefir ilaç gibi değil içecek gibi görülmeli yemeklerle beraber yada ayrı olarak tüketilmelidir.Kilo problemi olanlar yağsız süt ile mayalayıp tüketebilir.Fazla tüketilmesinde ise bir sakınca yoktur.Tedavi amaçlı tüketimlerde ise günde 1 bardak yeterli değildir.1 bardakla başlanıp 1 litreye kadar miktar arttırılabilir.
Lan nasıl kefir bu bildiğin kireç lan bu
Bugün kefir mayasıyla nasıl eksi yoğurt yapılır onun tarifini vericem.
kefir mayasıyla nasıl eksi yoğurt yapılır bilgi verirmisiniz.
bitkiler ve bitki türlerini anlatan faydalı bir site