Kinoa Nedir ? Faydaları Nelerdir?

Kinoa bitkisi 2 metreye kadar uzayabilen çok yıllık bir bitkidir. Ülkemizde Kaz dağlarında yetiştirilmeye başlanan kinoaya geleceğin tahılı gözüyle bakılıyor.

Yenebilir tohumları için tarımı yapılan bir bitki olan kinoa Tahıllara benzer yönleri olsa da Buğdaygiller familyasına ait bir bitki değildir.

Kinoa tarımına 3.000 yıl önce Bolivya ,Kolombiya ve Peruda başlanmıştır. Kinoanın besin değeri diğer tahıllara oranla oldukça yüksektir. .100 gram kinoada 372 kalori vardır.  karbonhidrat ve lif içeriyor. yağ bakımından fakirdir. A, B, C, D ve K vitaminleri içeren kinoada kolesterol yoktur.

Hasattan sonra tohumların saponin içerdiği için tadı acı olan kabuklarından ayrılır.Kinoa genellikle pirinç ile aynı şekilde pişirilir ve çok çeşitli yemeklerde kullanılır. Kinoa yaprakları, ıspanak gibi sebze olarak da tüketilmektedir, ancak yapraklarının satıldığı nadir görülür.

kinoa-nedir_646x340tumblr_inline_nccuehyQWo1sod7bp

2013 yılı “Birleşmiş Milletler Bölge Ofisi” tarafından “2013 Kinoa yılı” ilan edilmiştir.

Kinoa bulgur kıvamında bir tahıldır. Baskın bir tadı ya da kokusu yoktur. Kendine özgü bir aroması vardır. Haşlandıktan sonra salatalara eklenerek soğuk olarak da yenilebilir. Aynı zamanda sebze, et, balık, tavuk gibi yemeklere eklenerek de tüketilebilir..

kinoa008Un haline getirerek, kurabiye, kek, hamur işlerinde ve ekmek yapımında kullanılabilir Garnitür olarak ise yemeklere lezzet verir.Taze soğan, nar ekşisi, maydanoz, domates ile kısır da yapılabilir. oldukça  lezzetli oluyor.

Kinoa zengin protein kaynağı olduğu için vejeteryan  kişilerce tüketilmelidir. Yüksek demir içerdiği için de demir eksikliği nedeniyle kansızlık problemi yaşayanlar kinoayı sıklıkla tüketebiliyor.

Kinoa kabızlığa iyi geliyor. Peru ve Bolivya’dan ithal edilen kinoa Avrupa ve Amerika’da birkaç yıldır büyük ilgi görüyor.Yurt dışında marketlerden sağlıklı ürün satan mağazalara kadar her yerde bulunabiliyor.

NASA bu tahılı astronotların beslenmesinde kullanıyor. Protein açısından çok güçlü. Lizin gibi temel amino aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içeriyor. Lif oranı çok yüksek. Üstelik tadı da lezzetli. Kinoa yüksek oranda demir, kalsiyum, fosfor, protein, magnezyum, çinko içeriyor. 1000 gramında 200 gram protein bulunuyor.

Kinoa_BitkisiBu proteinler, çok yüksek kalitede ve bütün temel aminoasitleri içeriyorlar. İnsan beslenmesi bakımından ideale yakın bu protein içeriyle diğer tahıllardan ayrılıyor.

içerdiği kalsiyum bir bardak sütten daha fazla. Üstelik B vitamini içeriği bakımından da son derecede zengin.

Yağ içeriği 100 gramda 5.80 gram, karbonhidrat içeriği 100 gramda 69 gram, lif içeriği ise 100 gramda 6 gram düzeyinde.

Kinoa’nın en önemli özelliği, süper oksit enzimi sayesinde yaşlanmayı geciktirmesidir, Kinoa insan gıdası dışında hayvan yemi, ilaç ham maddesi, böcek kovucu gibi amaçlarla da kullanılabiliyor.

Kinoanın Faydaları Nelerdir

Tam Protein:

Kinoa tohumları tam proteinlidir Yani vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içerir. Tam protein içeren bitkiler oldukça nadirdir ve bu özelliği ile vejetaryenlerın tercih ettiği bir gıdadır.. Kinoa, kolesterolü yüksek ve yağ içeren hayvansal protein kaynaklarına göre daha sağlıklı bir protein kaynağı olarak görülüyor

Glüten:

Kinoa glüten içermez. Bu nedenle Çölyak hastaları ve glütensiz diyet uygulayanlar için güvenlidir. Kinoa ile glütensiz ekmekler, çörekler hazırlayabilirsiniz. Kinoa gevrekleri yulaf gevreğine alternatif olarak tüketilebilir.

Kilo Kontrolü:

Kinoa kalorisi çok düşük bir tahıl değildir ancak yine de son yıllarda düzenlenen diyet listelerinin pek çoğunda adı geçmektedir.. Bunun başlıca nedeni kinoanın protein bakımından zengin olması ve yüksek oranda besin lifi içermesidir. Protein uzun süreli tokluk sağlar ve besin lifi kan şekerini dengeleyerek   öğünler arasında  açlık hissini ortadan kaldırır.

Sindirim:

Kinoa diğer tahıllardan yaklaşık 2 kat daha fazla besin lifi içerir. Beslenme uzmanları besin lifi bakımından yetersiz beslenmenin yarattığı en büyük sorun olan kabızlığa karşı kinoa önermektedir. Besin lifi aynı zamanda diyabet hastalarında kan şekerinin kontrolüne yardımcı oluyor. aynı zamanda Basur oluşumuna engel olur

Demir:

Demir minerali bakımından zengin olan kinoa, demir eksikliği olan kişilerce mutlaka tüketilmelidir.Hücrelere taşınan oksijen miktarında önemli rolü olan demir minerali aynı zamanda beyin sağlığını da korur.

Riboflavin:

B2  içeren kinoa beyin ve kas hücrelerinde enerji metabolizmasına katkıda bulunarak vücudun enerji üretimini destekler, halsizlik ve yorgunluğa iyi gelir.

Migren:

Kinoada yüksek miktarda bulunan magnezyum minerali damarları rahatlatır ve bu özelliği ile kronik migrene karşı faydalıdır. Magnezyum minerali aynı zamanda tip 2 diyabet hastalarında kan şekerini dengeler.

Antioksidan:

Bir antioksidan olan manganez vücudun enerji üretimi sırasında oluşan hücre hasarına karşı koruma sağlar. Kinoa antioksidan etkisiyle, başta kırmızı kan hücreleri olmak üzere tüm hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı korur ve kanı temizler

Kolesterol:

Yapılan araştırmalar düzenli olarak kinoa yemenin total kolesterolü düşürürken iyi kolesterol oranını koruduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca kinoada bulunan bazı bileşenler damarları iltihaplı hastalıklara karşı korur

 Öneri

Kionayı pişirmeden önce tohumu saran ve acı bir tadı olan kabukları iyice temizleyin. Bunun için kinoayı derin bir süzgece aldıktan sonra musluğun altına koyun ve soğuk suyu açıp avucunuzla hafif ovalayın

Share this post

PinIt

2 Replies to “Kinoa Nedir ? Faydaları Nelerdir?”

  1. sema sarı dedi ki:

    Bilmediğimiz ne çok faydalı besin varmış meğer. Teşekkürler Bitki Center .

  2. süleyman soylu dedi ki:

    Nereden temin edebilirim kinoayı ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top