Yaz mevsimi meyve açısından daha zengin olsa da vitamin deposu kış meyveleri de çeşitlilik gösteriyor. Peki kış meyveleri neler ve yararları nedir?
Kış meyvesi denince akla ilk gelen meyveler C vitamini deposu turunçgiller ve sevmeyeni neredeyse yok denecek yararı çok elmadır.
Kış meyvelerini ve yararlarını tanıyalım:
Portakal: B, C vitamini ve folik asit açısından zengindir. Güçlü bir antioksidandır.
Portakal yararları: Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlar ve stresi alır. Kansızlığa iyi gelir. İdrar söktürücüdür. Portakal içeriğinde bulunan magnezyum minerali ile bağırsaklara, sinir sistemine iyi gelir ve kasların rahat çalışmasına yardımcı olur. Kötü kolesterol rahatsızlığına da iyi gelen portakal cildi nemlendirerek yeniler.
Greyfurt: Lif ve mineraller açısından zengin olan greyfurt; A vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini C vitamini içermektedir. İlaç kullanırken tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.
Greyfurt yararları: Vücudu enfeksiyonlara karşı korurken içeriğindeki flovanoidler kanserle mücadele eder. Günde iki tane greyfurt kolon kanseri riskini büyük ölçüde azaltır. Pembe ve kırmızı greyfurt gözler için yararlıdır. Kolesterola iyi gelir ve karaciğeri temizler. Greyfurtta bulunan C vitamini özellikle astım hastalığı için yararlıdır.
Mandalina: Zengin A, B ve C vitamini deposudur. Potasyum içerir.
Mandalina yararları: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığına karşı savunma sağlar. Kolon, meme ve yemek borusu kanserininin oluşmasını önler. Yüksek tansiyona iyi gelir. A vitamini gözler ve kemikler için yararlıdır.
Elma: Bol miktarda besin lifi içeren elma güçlü bir antioksidandır. B kompleks vitaminleri, E, A ve C vitamini içeriği yoğundur.
Elma yararları: Hem ishal hem de kabızlık için iyidir. Özellikle kolon kanserinden korunmak için elma tüketilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp damar sağlığı, göz sağlığı, kan şekeri dengeleme, astım ve felç riskini azaltma gibi pek çok yararı vardır. Cildi güzelleştirir.
Günde en az bir elma yenmesi tavsiye edilmektedir.
Armut: Zengin karoten içeriğine sahip armut; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitamini zenginidir.
Armut yararları: C vitamini açısından zengin olan armutun asıl yararlı kısmının kabuğu olduğu unutulmamalıdır. İçeriğinde bulunan besin lifi kolesterolü dengeler ve bağırsakların rahat çalışmasını sağlar. Kemik erimesine iyi gelir ve özellikle kadınların tüketmesi gerekir. Kalp-damar sağlığına, yüksek tansiyon böbrek sorununa iyi gelir. Kansızlık ve kabızlık için de gerekli besinlerdendir.
Ayva: A ve B vitaminleri, pektin, potasyum, tanin ve kireçli tuzlar içerir.
Ayva yararları:İshal önleyicidir, özellikle suyu kaynatılıp içilmelidir. Bronşit, kronik öksürük ve verem tedavisinde kullanılan ayva yüksek tansiyona, kansızlığa iyi gelir böbrek taşı dökülmesinde yardımcı besinlerdendir.
Nar: Folik asit, A ve C vitaminleri, selenyum, magnezyum, fosfor gibi mineralleri içerir. Nar pek çok faydası olan bir kış meyvesidir. Kalbi koruyarak çalışmasını destekler ve enfeksiyona karşı vücut direncini korur. İdrar söktürücüdür. İshal kesici ve kurt düşürücü özelliği vardır. Cildi güzelleştirir. Kanser hücrelerinin ilerlemesini önler.
Nar yararları: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Halsizliğe iyi gelir. Tansiyon düzenleyicidir. Kolesterol ve kan şekerini dengeler artmasını önler.
Mevvelerin yemekten önce veya yemekten 2-3 saat sonra tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Kış sebzeleri ve yararları yazımızı okumak için tıklayın.