Kiwano ( Boynuzlu Kavun) Meyvesi

Afrika salatalığı ve boynuzlu  kavun olarak da bilinen kiwano , yılda bir kere meyve veren bir asma türüdür. Ana vatanı Afrikadır ama Kaliforniya, Avustralya, Yeni Zellanda  Şili` ve ülkemizin bazı bölgelerinde de yetişmektedir.

Meyve belli bir olgunluğa eriştiğinde  kalın ve sivri kabuğu oluşmaya başlar.  Eti parlak yeşildir ve jöle kıvamındadır. Tadı muza benzesede de çekirdekleri bakımından domates ve salatalığı andırır. Sivri çıkıntılı kabuğu yenebilir, C vitamini ve lif bakımından zengindir.

Kivano  meyvesi salatalık, kabak, muz, limon gibi sebzelere benzemektedir. Ülkemizde çeşitli yerlerde Alanya kavunu olarak satılmaktadır.

Yaprakları tüylü olup ovaldir. Monoik çiçekleri vardır ve kendi kendini tozlayabilir. Boynuzlu kavun olarak bilinen kiwano oval 10 cm çapında ilginç görünüşlü bir meyveye sahiptir.  

ekzotichna-gradina-kiwano-kivano weird-looking-superfoods-you-pro

Olgunlaştığında sarımsı portakal renkli kabuk ve kabuk üzerinde  boynuzları vardır. Sulu, etli meyve içinde tohumlar bulunur. Meyvesi çiğ yada meyve suyu şeklinde değerlendirilir. 1 adet orta büyüklükte meyve tüketildiğinde 25 kcal enerji sağlar

Besin içeriği olarak karbonhidrat içermez, 1 gr protein ihtiva eder. %6 A vitamini, %40 C vitamini, %2 Kalsiyum,%6 Demir,içerir.Avrupa ve Amerika marketlerinde özel bir yeri vardır. ülkemizde de büyük marketlerde yer almaya başlamıştır.

511648374_f634b0614a kivano-plod

Kiwano Meyvesinin Faydaları

  • Kivano, cilt, saç ve  tırnak bakımında kullanılmaktadır
  • Diş etlerinin, dişlerin ve kemiklerin sağlıklı kalmalarını sağlar.
  • İdrar yolları ve solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttır.
  • A, C Vitaminleri ile Kalsiyum, Demir bakımından zengin bir meyvedir
  • Serbest radikallere karşı savaşır ve zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar

Yetiştirilmesi:

Kiwano tohumu 20-300C sıcaklık aralığında çimlendirilir. Toprak sıcaklığı 150C ye geldiğinde açık araziye dikimi yapılır. Bu bir yıllık bitki sert soğuklara duyarlıdır. Kiwano iyi drenaja sahip verimli zengin topraklarda yetişir.  .Sarılıcı bir bitki olduğundan gövdenin bir desteğe ihtiyacı vardır.Tohum yoluyla yetiştirilen kiwano düzenli bir sulama gerektirir.. İlk çiçeklenme evresinde haftada 2 defa sulanır. Daha sonraki evrelerde haftada bir sulanması gerekir

Dalında portakal rengine dönmeye yüz tutmuş meyveler toplanarak 15-20 oC oda sıcaklığında 3-4 ay süreyle saklanabilir.

Share this post

PinIt

1 Reply to “Kiwano ( Boynuzlu Kavun) Meyvesi”

  1. Metin gül dedi ki:

    Bu kiwanoyu kendi bahcemde 3 senedir yetiştiriyorum . Sicak havalarda buzdolabinda hafif soghuk seklinde yenmesi daha bir hoş tat veriyor. ..migde rahatlayci bir özelligi var…. önemle tavsiye ederim.saygilarimla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top