Koruk Suyunun Faydaları

Koruk üzümün olgunlaşmamış halidir.

  • Koruk suyunun en belirgin özelliği iştah açıcı olmasıdır. Kilo almakta zorlananlara önerilir.
  • İçerisinde ki magnezyum sayesinde deri de oluşan kızarıklıkları gidermektedir.
  • Mideyi rahatlatarak hazmı kolaylaştırır.
  • Bağırsakları çalıştırarak ödem söktürdüğü gibi kabızlığı da gidermektedir.
  • Kurdeşen hastalığına iyi gelmektedir.
  • Gözlere çok iyi geldiği bilinmektedir.
  • Vücutta ki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Ayrıca sıcak havalarda vücudu serinleterek harareti alır.

Koruk Ekşisi ve Şerbeti Nasıl Yapılır

Koruk suyunun farklı iki yapım şekli vardır. Koruk ekşisi olarak da bilinen çeşidi genellikle yemeklerde sos amaçlı kullanılır ve yapımı da oldukça kolaydır. Sos amaçlı kullanımın dışında da sulandırılarak içilmesi de mümkündür.

Koruk Ekşisi Tarifi

Yaklaşık 10 adet koruk üzüm salkımının tanelerini ayırın. Katı meyve sıkacağı yardımıyla tanelerin suyunu sıkın ve bir süre tortuların çökmesi için bekleyin. Çöken tortuları süzgeç veya tülbent yardımıyla süzün.

Eğer katı meyve sıkacağınız yoksa bu işlemi makarna süzgeci yardımıyla da yapabilirsiniz. Üzüm tanelerini ezerek suyunu çıkartın ve süzün. İçerisine karabiber, zeytinyağı ve tuz ekleyerek karıştırın. Bu şekliyle salata ve yemeklere sos olarak dökebilirsiniz. Yine Üzerine biraz su ve buz katarakta içebilir . Muhafaza etmek için ise Buzdolabınd muhafaza edin


KORUK-EKŞİSİ

 Koruk Şerbeti Tarifi

Aynı şekilde üzüm salkımları tanelerinden ayrılarak iyice temizlenir. Yıkanan koruklar bir tencereye alınır ve üzerini örtecek kadar su ekleyip kaynatılır. Kaynatıldıktan sonra tülbent yada süzgeç yardımıyla süzülür.

Çıkan öz su tekrar kısık ateşte ağır ağır kaynamaya bırakılır. Konulan üzümün %75’i kadar üç yada dört seferde şeker ilave edilir. Reçel kıvamına gelene kadar kaynatma işlemi devam edilir. Burada ki en önemli nokta kaynatma süresidir. Çok kaynayan koruk suyunun tadı değişikliğe uğrayabilir.

Ocağın altını kapattıktan sonra içerisine ıtır çiçeği yaprağı atılır. Daha sonra şişelenerek buzdolabında saklanır. İkram edilirken ⅕ oranında su eklenir ve bardaktan bardağa aktarılarak köpürtülmesi sağlanır. Koruk şerbeti buzdolabında durduğu için şekerlenecektir. Reçel kıvamına gelen koruk şerbeti kahvaltılarda da tüketilebilinir. Koruk şerbetinin kullanım ömrü 2 senedir

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top